Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demens-sjukafår flytta?

GÄVLE
Sex lägenheter för demenssjuka på Fleminggatan omvandlas till boende för äldre med psykiska funktionshinder. Det innebär att de som bor i hus nummer 13 och 17 byter lägenheter med varandra.

Annons
Förändringen är än så länge ett förslag som omvårdnadsnämnden ska ta ställning till på sitt möte nästa vecka.

Inte informerat
På Fleminggatan 17 finns 24 lägenheter på två plan för svårt demenssjuka. Marita Olsson-Narving, områdeschef för särskilda boenden, säger att det behöver vara färre än tolv personer på en våning för att de ska kunna få den hjälp de behöver. Därför vill förvaltningen flytta till Fleminggatan 13 där det är nio lägenheter på varje våning.
- Vi har inte informerat anhöriga än, vi är bara på planeringsstadiet bland personalen, säger Marita Olsson-Narving.
Det kommer de att göra om nämnden säger ja.

Står i kö
På Fleminggatan 13 bor i dag 18 psykiskt funktionshindrade äldre. De skulle om omvårdnadsnämnden säger ja till förslaget flytta till nummer 17, där det alltså finns ytterligare sex lägenheter. Inga-Märta Pettersen, områdeschef för enheten för personer med funktionshinder, säger att det egentligen finns behov av lägenheter för yngre. Hon räknar med att när äldre flyttar från ett annat boende in på Fleminggatan kunna erbjuda lägenheter åt de som står i kö.
Omvårdnadsnämnden ska på onsdag diskutera förslaget. Det innebär ett omedelbart inflyttningsstopp på Fleminggatans äldreboende och att en plan för de praktiska frågorna kring flytten tas fram.
Fleminggatans IT-projekt berörs inte.

ANNA BAGGE