Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den 25-årige bockbrännaren erkänner

Den 25-årige man som misstänks för att ha bränt ner Gävlebocken under natten har erkänt.
– Han har erkänt och har blivit släppt, säger Fredrik Berg vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Mannen som sågs brinnande springa från bocken, greps med sot i ansiktet och tändare kort efter att bocken fattat eld.

Johan Adolfsson, kommunikationschef vid Gävle kommun tillika bockens talesperson, meddelar att 25-åringen väntat ut vakten och slagit till under kafferasten.

– Jag har fått en rapport från väktarbolaget som beskriver att det hände när vakten bestämt sig för att gå in i kuren. Precis när han kommer in hör han "poff" utifrån. De har dragit slutsatsen att de har väntat ut vakten, säger Johan Adolfsson.

Vakten larmade därefter polis och räddningstjänst som kunde gripa den misstänkte gärningsmannen och släcka resterna av bocken.

– Vakten följde de instruktioner som finns. Vi är jättenöjda med vaktbolaget. De måste ju få äta och värma sig, säger Johan Adolfsson.

Efter att ha legat för tillnyktring under natten har 25-åringen kunnat höras av polis under dagen. Vid lunch ska mannen ha erkänt att han ligger bakom dådet, uppger Fredrik Berg. Mannen är nu försatt på fri fot men misstankarna mot honom kvarstår. Johan Adolfsson hoppas nu på en fällande dom.

– Det kostar mycket pengar att sätta upp bocken och det är något som skänker mycket glädje till Gävleborna. Då ska det kosta att bränna den också, säger han.