Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den amerikanska stilen förenar

GÄVLEVinden som sveper in över Furuviksparken i helgen kommer definitivt från väst. Oavsett om det är musiken, dansen eller maskeraden som intresserar mest har besökarna på countryfestivalen ett gemensamt: De älskar USA:s kultur.

- Det är den amerikanska stilen som förenar. De som inte dansar linedance är amerikafreaks på annat sätt, säger Rolf Burman som stannat till vid Furuviks präriehundar i sällskap med Lena Djerf.
- Bara att vara här är himla mysigt, att lyssna på musiken och träffa folk, säger hon.

Affärsresande i hattar
Båda två ingår i en linedancegrupp från Hudiksvall som åkt ner till Gävle. Countryfestivalen är en av årets höjdpunkter.
Men alla besökare ägnar sig inte enbart åt förströelse. Arne Brundin från Lindesberg är affärsresande i cowboyhattar och skinnkläder.
- Jag har inte hunnit gå och titta så mycket på artisterna eftersom vi säljer på kvällarna, säger han.
Det Buffalo Bill-inspirerade skägget, den fjäderprydda filthatten och revolverbältet vittnar om att vilda western är ett stort intresse. Han är med i ett gäng som kallar sig Free Trappers.
- Vi lever lägerliv, skjuter pilbåge och gevär, kastar yxa och sover under bar himmel, säger han.

High Chaparral
Borta vid stängslen för höglandsboskapen står Linda Kajgård och Johan Edström. De ingår i ett gäng på sju personer från Falun.
- Man är här för att träffa likasinnade, människor som har samma musiksmak och intressen, säger Linda Kajgård.
- Många som är här är bilintresserade också. Sen är det skönt att gå och titta i parken på dagarna och lyssna på musik och åka karusell på kvällarna. Det är helheten som gör det kul att vara här, säger Johan Edström.
Campingplatsen mitt emot Furuviksparken liknar High Chaparral. Här har pälsjägare, revolvermän och indianer slagit läger, de flesta är utrustade med revolvrar och gevär laddade med knallpulver.
En stor Cadillac rullar in på området. I baksätet sitter Lenna Karlsson iklädd en rutig långklänning av klassiskt westernsnitt. Hon är som hämtad ur ett avsnitt av Macahan eller Lilla huset på prärien.
- Det här är min dagdress. På kvällen tar jag på mig en lite fräckare cancan-klänning med mamelucker, säger hon.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se