Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den åtalade dök inte upp – rättegång om hot mot GD:s chefredaktör tas om

Advokat, åklagare, nämndemän och domare samlades för att hålla rättegång om det misstänkta dödshotet mot Anna Gullberg. Men den åtalade mannen själv dök aldrig upp.

Annons

Tv-klippet: Åklagare Fredrik Normark om inställda rättegången

På fredagen var det dags för rättegången mot den man som misstänks ha dödshotat GD:s chefredaktör. Hotet ska ha skett i ett samtal med en polischef i februari och haft koppling till GD:s granskning av personer inom Gävle moskés ledning.

Läs mer: GD:s chefredaktör dödshotad av nära släkting till Gävleimamen: "Ett direkt hot mot pressfriheten"

Rättegången var utsatt att starta klockan nio, men rätten kunde snart konstatera att den åtalade mannen inte fanns på plats. Detta trots att han fått information om att rättegången skulle äga rum. Hans advokat Thomas Öberg uppgav att han sökt sin klient, men inte fått tag på honom.

Däremot svarade han i telefon när rättens ordförande ringde. Enligt henne sa han då att han inte blivit kontaktad av sin advokat, och visst skulle inställa sig i rätten. Dessutom ville han kalla egna vittnen.

Läs mer: GD:s direktrapportering från tingsrätten

Han ska också ha sagt att han omedelbart kunde komma till tingsrätten, men så blev det inte. Eftersom han vill åberopa egna vittnen måste förhandlingen tas om.

Den som är misstänkt för ett brott får vid en så kallad slutdelgivning ta del av bevis och vittnesförhör. Då kan man också själv tala om ifall man vill att ytterligare personer ska höras eller vill ta med annan bevisning.

– Såvitt jag har förstått hade han inga invändningar i det skedet. Men kanske har han inte nåtts av delgivningen eller anser att han inte fick den tid han behövde, och man har chans att även i ett såhär sent skede begära en komplettering, säger åklagaren Fredrik Normark.

Läs mer: Moskégranskningen ledde till hot mot Gefle Dagblad – nu hålls rättegången

Att en rättegång blir inställd för att den åtalade inte dyker upp händer då och då, men att någon ändå är kontaktbar och plötsligt vill kalla egna vittnen är inte så vanligt, enligt Fredrik Normark.

Det här innebär att polisen nu kommer att ta reda på vilka vittnena är och se om de har något att säga om det aktuella fallet. När rättegången kan tas om är oklart.

Men det är olyckligt att förhandlingen skjuts upp, anser Anna Gullberg.

– Stora samhällsresurser tas i anspråk för något som ställs in. Det här visar på en bristande respekt för rättssystemet, säger hon.

Debatt: Hoten mot GD:s chefredaktör ett direkt hot mot pressfriheten