Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Den blekta blondinen” är tillbaka

Det har gått fem år sen förra turnén i samband med att albumet ”Petroleum och Tång” släpptes. Nu är den folkkära sångerskan Eva Dahlgren ute och far igen på en stor Norden-turné.

I morgon kväll kan hon ses i Gävle konserthus i något som hon valt att kalla ”Eva Dahlgren – Live 23 sånger”.

– Lät så bra med just ”Live – 23 sånger”, men det är inte uppenbart att blir just 23 till antalet under den timme och trekvart (utan paus) föreställningen genomförs, berättar Eva för GD Nöje i sin mobiltelefon på väg till gårdagskvällens konsert i Örebro.

Turnén inledde hon för en vecka sedan i Finland med fem spelningar i de fem största städerna. Men hon sjöng ingenting på finländska.

– Nej, det klarar jag inte. Det behövs heller inte eftersom många kan svenska därborta och de som inte kan följa med i texterna verkar kunna njuta ändå. Finland är ett musikland och jag har alltid haft många fans där.

Eva tycker att det är fantastiskt roligt att vara ute och åka med ett i jämförelse med turnén 2007 nykomponerat femmannaband. Alla musiker har hon ändå jobbat med växelvis förr, vilket underlättade förberedelserna som inleddes redan i maj.

– Det har hänt mycket tekniskt sett under de fem år som gått sen senast, påpekar Eva. Nu jobbar jag mycket med både rörliga bilder och stillbilder i stort format på scenen och man kan nog säga att föreställningen är en sammanfattning av allt som hänt i min rätt så långa karriär.

Karriären tog fart 1991 då Eva Dahlgren blev den blekta blondinen med hela svenska folket. Hon rankades som en av Sveriges bästa sångerskor, textförfattare och kompositörer. Albumet ”En blekt blondins hjärta” gjorde jättesuccé, sålde fem gånger platina och belönades med fem Grammisar.

”Vem tänder stjärnorna” är fortfarande en av hennes populäraste låtar jämte ”Ängeln i mitt rum” och för 20 år sen tog Eva plats på ”Rocktåget” bredvid Tomas Ledin och Lisa Nilsson.

Åtskilligt har hänt sedan dess även om hon, som nämnts, turnerat sparsamt på senare år. Å andra sidan har hon ägnat sig åt sin monologföreställning ”Ingen är som jag”,. som spelats över hela landet inklusive Gävle.

– Minns kvällen i er teater, den var verkligen fin.

Hösten 2011 deltog Eva Dahlgren i andra säsongen av tv-succén ”Så mycket bättre” där hennes musiktolkningar gick rakt in i svenska folkets vardagsrum.

– För många av oss som varit med i den tv-serien verkar det ha inneburit en nytändning i karriären. Att ge sig på andra artisters hits verkar vara riktigt nyttigt, avslutar Eva.