Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den hårda myggkampen går vidare

ÖSTERFÄRNEBOKampen mot myggen fortsätter i Österfärnebo. Den här veckan ska sammanlagt 1 000 hektar besprutas med bekämpningsmedlet Bti.

- Allt kändes så bra efter besprutningarna vi gjorde den 13-14 juli, säger Jan Lundström, forskare och aktiv i myggprojektet. Då sprutades 439 hektar.
Men allt går emot mygg- bekämparna. De enorma regnmängder som kom förra veckan gjorde att vattendrag svämmade över.

- Nu har vi passerat gränsen när vattnet har fyllt ut alla svackor i det här lågområdet, fortsätter Jan Lundström. Så nu har vi fått otroligt mycket nya områden dränkta och här frodas nu mygglarverna.
För mygglarverna är det ett drömläge. Vattennivån nådde i söndags som högst och nu börjar vattnet långsamt sjunka undan.

- Och därför måste Bti sprutas nu för medlet verkar bara i vatten, menar Jan Lundström.

Blandas med majs
Besprutningsmedlet blandas med majskorn och spridningstätheten ligger på ett korn per kvadratdecimeter.

- Men ett korn på en decimeter tar inte död på några larver, menar Jan Lundström. Men hamnar kornet i vatten frigörs Bti-n och blir effektiv.

Helikoptern lyfte gång på gång med bekämpningsmedlet.

- Om vi inte skulle spruta nu skulle vi få uppleva en sommar liknande den som vi hade år 2000, säger Gunnar Ärnström.

Men det finns redan boende som håller på att ge upp. Ingrid Bergman har bott i Ista, söder om Österfärnebo, i 28 år, men har tankar på att flytta.

- Vi kan helt enkelt inte gå ut för all mygg, menar Ingrid. Nu ska vi åka till Norrland för att få lite lugn och ro.

Ingrid och hennes man bor intill nationalparken. Ett heligt område, men som börjar ifrågasättas.

- Det finns utländska turister som kommer hit och undrar varför man får skjuta älg, rådjur och bävrar inom nationalparken när det är förbjudet att bespruta myggen, säger Gunnar Ärnström.

Nu har myggprojektet inte ansökt om en besprutning i nationalparken, men den kan komma.

- I nuläget vill vi inte gå in i de känsliga områdena, men i en framtid kan vi bli tvungna, menar Jan Lundström.

I Gysinge bekämpas myggen för att det går. Men insatserna blir bara små öar i närheten av naturreservatet som är den kanske största myggkläckningsanstalten.

- Men utan insatser i den känsliga områdena blir Gysinge nästa mygghelvete, anser Jan Lundström.

Myggfällor
Det finns sammanlagt 23 myggfällor från Avesta till Älvkarleby. Vid Koversta camping fångades en natt 60 000 mygg och lika många kom det i fällan vid Sälja. I nationalparken har 40 000 mygg hamnat i fällan.

- Koverstamyren är hemsk, säger också Gunnar Ärnström.

Enligt Jan Lundström kan det vid extrema förhållanden kläckas nya myggor var 14:e dag.

- Först krävs det rejält med regn under en vecka för att dränka alla låga områden, säger Janne. Sedan behövs en vecka med torka för kläckningen. Så kan det rulla på under några månader i värsta fall.

Det är nu andra besprutningen som görs i år. Myggprojektet har ekonomi för det, men en tredje besprutning måste det in nya friska pengar.

JÖRGEN LARSSON