Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den höga skatten borde ge förutsättningar till en vård i världsklass i Gävleborgs län

Öppet brev till våra nya och gamla regionpolitiker: Just nu har förhandlingar avslutats om vem som ska styra Region Gävleborg kommande mandatperiod. Vårdförbundet avdelning Gävleborg har i dagarna skickat ut ett brev till partier i Region Gävleborg där vi lyfter de största utmaningarna vi ser som nästa styre behöver ta tag i för att skapa en vård i världsklass för alla, skriver Anna Bergström och Sineva Ribeiro.

Annons

Vårdförbundet, som organiserar 114000 legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor, är oroade över situationen inom hälso- och sjukvården.

När det pratas om vårdköer och stängda vårdplatser är det inte fråga om brist på sängar och rum, utan brist på de personalgrupper vi organiserar. Den ansträngda situationen drabbar inte bara våra medlemmar och andra personalkategorier som idag lider av stress på grund av brister i arbetsmiljön och brist på kollegor. Den drabbar också länets invånare den dagen de är i behov av vård.

Region Gävleborg ligger i det övre skiktet vad gäller landstingsskattens storlek. Det borde ge förutsättningar för en vård i världsklass, men då måste landstingsledningen satsa resurserna på rätt saker.

Vårdförbundet efterfrågar att partierna i regionfullmäktige och hälso- och sjukvårdsnämnden fokuserar på ett antal grundläggande funktioner för att säkerställa att vården fungerar:

En stabil och långsiktigt hållbar grundbemanning: Vi ser, precis som ni med oro på att regionens kostnader för inhyrd personal har ökat kraftigt sedan 2015, från cirka 235 miljoner kronor till över 320 miljoner kronor prognostiserat för 2018, och det är kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor som ökar snabbast närmare bestämt med 160 procent på tre år. Några andra landsting och regioner har lyckats vända utvecklingen. Vad har de gjort?

Vårdförbundet ser ett måste i att tydligt visa att ni som arbetsgivare satsar och prioriterar på den fasta personalen. Lön, det finns inget hinder för er att växla över pengar ni har lagt på inhyrd personal till lön för fast personal och vid nyrekryterande av fast personal! Det ser Vårdförbundet är en åtgärd som måste genomföras.

Vårdförbundet vill här understryka att vi inte är emot bemanningsföretag inom vården. Många av våra medlemmar arbetar för bemanningsföretag och det är bra att dessa företag finns, för att täcka upp vid bemanningstoppar och tillfällig frånvaro. Det kan dock aldrig vara ett recept för att lösa grundbemanningen inom vården.

Vård som utvecklas och anställda som vidareutbildar sig: Utvecklingen sker lämpligast ute i verksamheten, där de anställda bidrar med sin kompetens. Då måste arbetsgivaren erbjuda förutsättningar för medarbetarna att kunna vidareutbilda sig och för att kunna ta emot studenter och nyutbildade på ett bra sätt.

Vi är positiva till att en del av den så kallade professionsmiljarden används till utbildningsanställningar, där sjuksköterskor kan fortbilda sig till specialistsjuksköterskor med full lön och goda villkor. Däremot är det ovärdigt av landstinget att kräva tre års bindningsavtal, då staten står för den största delen av kostnaden.

Kring den här frågan har både majoritet och opposition tidigare uttalat att dessa bindningsavtal ska bort, så nu upp till bevis! Vårdförbundet hoppas att arbetsgivaren sedan värnar den svenska modellen och är villiga att förhandla om att teckna kollektivavtal med oss kring villkoren för utbildningstjänster.

Konkurrenskraftiga villkor: Vårdförbundets yrkesgrupper har hela Sverige som potentiell arbetsmarknad. Om regionen vill kunna rekrytera morgondagens medarbetare och behålla dem som arbetar i vården idag måste lönerna vara konkurrenskraftiga.

Då kan inte arbetsgivare ägna sig åt ”interna lönekarteller” som förhindrar enskilda vårdgivare att sätta den lön de behöver för att kunna attrahera rätt kompetens. Det arbetssättet får enbart den effekten att ni själva tvingar ut medarbetare till andra arbetsgivare för realistisk löneutveckling.

Vi manar till en bred styrning av regionen med fokus på vårdens verkliga utmaningar. Vårdförbundet bidrar gärna som en konstruktiv part och blir gärna inbjuden till dialog och vi kommer bjuda in era partier till samtal framgent.

Anna Bergström

ordförande, Vårdförbundet avdelning Gävleborg

Sineva Ribeiro

ordförande Vårdförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel