Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den nya skollagen

ordförande, Sveriges Skolledarförbund, om vikten av att den nya kommande skollagen också innebär en väl utbyggd elevhälsa.

Förbättrad elevhälsa är en nyckelfråga för ökad trygghet och säkerhet i skolan. Alltför många barn och ungdomar lever i otrygghet och mår dåligt. De får inte det stöd de borde få och det påverkar deras studieresultat. För elevernas bästa måste den nya skollagen som ska komma under våren föreskriva tillgång till en väl utbyggd elevhälsa!

Förslaget till ny skollag ska ge tydligare och utökade befogenheter för skolledare. Sveriges Skolledarförbund har under lång tid drivit kravet att skolledarnas uppdrag och befogenheter måste förtydligas i lagstiftningen. Skolan måste kunna erbjuda elever och personal en lugn och trygg miljö. Om situationer med exempelvis hot och våld inträffar, ska skolans chefer veta vilka befogenheter de har och hur de ska agera för att skydda elever och personal utan att riskera att i efterhand ställas till svars för att ha handlat på ett felaktigt sätt.

Den nya skollagen kommer även att reglera behörighet för rektorstjänst och den nya statliga rektorsutbildningen kommer att regleras. Dessutom blir rektorsutbildningen obligatorisk - tack för det! Huruvida genomgången rektorsutbildning ska leda till certifiering är däremot oklart. Synd. En certifiering är angelägen för att höja rektorsyrkets status.

Utan engagerade skolledare skapas inga bra skolor. Många skolledare upplever snäva budgetramar, stora personalgrupper och höga krav från samhälle, elever, föräldrar och personal. Detta gör rektors och andra skolledares engagemang så viktigt.

ordförande, Sveriges Skolledarförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel