Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den ojämlika vården i Vänsterpartiets Gävleborg

I debattartikel försöker vänsterpartisterna, Karin Rågsjö och Jonna Källström Böresson, sig på att beskriva problemen som finns inom hälso- och sjukvården och som vanligt skyller man alla brister på alla andra och man tar inget eget ansvar för den politik man själv står för, skriver Patrik Stenvard, M.

Annons

Debatt: Bra vård för alla, inte bara några få

För det första vill jag hålla med dessa vänsterskribenter om problemen med den ojämlika vården i Sverige. Det skiljer alldeles för mycket i vilken vård man har tillgång till beroende på vilket landsting/region man bor i.

Exempelvis kan vi se att gävleborgarna inte har samma tillgång till rehabilitering som i övriga Sverige eftersom vänsterpartiet i Gävleborg nekar våra patienter tillgång till rehabilitering på Vintersol eller Humlegården. Vi kan även se att de människor som har behov av hjälpmedel, exempelvis sänglyftar och Daisyspelare inte får detta av Regionen på samma sätt som i övriga Sverige. Det är så den ojämlika vården kan uttrycka sig i det socialistiskt styrda Region Gävleborg.

Vänsterpartisterna försöker även få till någon form av klasskampsretorik när den gäller den ojämlika hälsan. Det finns i dag skillnader i medellivslängd som beror på många olika faktorer där akademisk utbildning endast är en faktor som kan kopplas till längre medellivslängd.

Att då framställa problemet som att det beror på att människor har valt att utbilda sig är för mig helt främmande. Alla människor oavsett utbildning ska ges samma förutsättningar till ett långt och bra liv.

För mig som moderat ska en jämlik vård baserat på individens behov. Jag tror inte på socialistiska kollektiva lösningar där alla ska vara stöpta i samma form och de som inte är det ska anpassas in i den modellen, det är en modell som är provad i ett flertal kommunistiska länder och till skillnad från vänsterpartister så är de inte mina förebilder.

Vården och samhället ska utformas utifrån varje människas egna behov, endast på det sättet kan vi uppnå en jämlik vård och välfärd i världsklass.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel