Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den snyggaste bardisken i stan

Lokalen har han sneglat på länge. Cyklat förbi ibland och tänkt att den ligger så fint i hörnet av kvarteret och med utsikt över en park.

Annons

Efter fyra månader med mycket svett och möda öppnar Magnus Rudberg sitt nya deli. Sparven – en oas med mycket personlighet och en smak av sommar.

– Lokalen är byggd som en närbutik och min dröm är att det blir ett kvartersställe med både uteservering och mini-saluhall, säger Magnus. Där man slinker in för att sitta en stund eller bara köper med sig något hem.

Renoveringen är inte klar men Magnus tänker ”smygöppna” vilken dag som helst. För att testa de nya maskinerna och känna lite på sin nya verksamhet. Han ser den som en vidareutveckling av kaféerna på Silvanum och Spegeln, den sistnämnda har han kvar. Så mycket som möjligt har han renoverat själv och fem ton med byggmaterial och bråte har han kört iväg.

– Allt som jag tycker är fint hade andra täckt över, säger Magnus och ler. Men byggherren på 50-talet hade god och exklusiv smak. Under ytan fanns det både teak, cementmosaik och orientaliskt kakel i original.

En del av kunderna kommer nog att känna igen sig på flera sätt. Det vackra hyllsystemet också i teak kommer från Lundhs foto på Södra Kungsgatan. När den nuvarande butiksinnehavaren skulle riva ut för att göra nytt fick Magnus köpa de anrika hyllorna. Bardisken i kopparplåt är nästan ännu läckrare. Den ser ut som ett tak från någon tjusig byggnad som ställts på högkant. Mycket riktigt, det är takplåten från Sandviks huvudkontor som har förvandlats till stans snyggaste bardisk.

Magnus fick ett tips om att Sandvik skulle byta och köpte en del av det gamla. Han gillar det här med att återvinna och att ta tillvara.

– Lite skavanker gör inget. Jag tycker det är mycket finare med gammalt som har kvalitet än med nytt. Det går att köpa ny, patinerad kopparplåt, men den får aldrig samma känsla som när den har varit med ett tag på riktigt. Jag har hittat åtta 50-talsbänkar från ett hotell i Göteborg också. De tror jag blir bra som soffor. I NK-design och med blankt blått tyg.

Han har återställt så mycket som möjligt av det som var när fastigheten var ny. Bakom den tjocka vita färgen på väggar och fönster fanns det äkta teak som han har skrapat fram. Klinkergolvet som låg i butiken var schackrutigt i svart och vitt. Magnus ville kolla vad som fanns under och tog bort en av plattorna. När han insåg att det låg cement-mosaik från 50-talet under blev han glad. Stora, skurna plattor med mönster av runda stenar, ungefär som skivor av mortadella-korv. Nu har han knackat fram dem platta för platta, ett slitsamt jobb som han har hållit på med i tre månader.

– Jag ska bara rengöra golvet med en poleringsmaskin också. Det har fått mycket märken och skavanker så all förbättring är bra.

Lika glad är han över det orientaliska kaklet i fönsternischen. Den hade någon spikat över men nu är den framme igen och han tänker måla panelen på väggen under fönstret i en grön kulör som matchar.

Men det finns mycket som är nytt också. Flera stora väggar har han helt tagit bort för att öppna upp lokalen och den klassiskt randiga markisen över panoramafönstret mot parken är ny.

Många som bor i fastigheten har gått förbi och tyckt att det är roligt med nytt liv. Magnus har känt att läget är perfekt för ett kafé och förhoppningsvis också bar och tänker även sälja varor som ost, grönsaker och kaffebönor. I källaren finns ännu ett rum där han tänker bygga ett helt bageri. Men att bygga tar tid och tidsplanen har förskjutits ett par veckor.

Ovanför skyltfönstren utanför butiken finns en gammal reklambård i orange och blått med orden: frukt, choklad, läskedrycker, glass och tidningar i mjuka bokstäver med retrostil. Några enstaka bokstäver fattas och dem tänker Magnus låta göra nya.

– Jag säljer ju till och med allt som står och jag tycker att skylten är fin.

En ny egen skylt har han också beställt med en grafisk fågel som symboliserar en sparv.

I de gamla löpsedelshållarna på väggen tänker han sätta menyn och ringen att sätta fast hunden i när man handlar är lika funktionell i dag.

Han är bra på sånt Magnus. Att se möjligheterna i en miljö.

”En ny egen skylt har han också beställt med en grafisk fågel som symboliserar en sparv”

Annons