Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den som har roligast vinner

Oppositionens ledare drar ut på gemensam turné efter midsommar. De reser klimatsmart så klart: med tåg. Men samarbetet går knappast som på räls, trots att de tre partierna i går hade ett första gemensamt gruppmöte i riksdagen. Politiskt har de problem att växla in på samma spår i många viktiga frågor. Det är en sak att vara emot alliansregeringen, en annan att formulera en alternativ och trovärdig politik att gå till val på. Hittills imponerar inte resultatet.
Problemet är att ledarna i oppositionen alla sitter ganska löst.
Mona Sahlin är försvagad av intern kritik i Socialdemokraterna och Lars Ohly får dras med spekulationer om vem som blir hans efterträdare som Vänsterpartiledare. Miljöpartiets språkrör är förvisso populära, men de måste lämna över ledarskapet till nya gröna personer 2011, enligt partiets regler om att ingen ska få bli för bekväm med makten. Knappast ett drömläge för att bilda ett starkt lag inför nästa mandatperiod alltså.
Den ”första gemensamma turnén i landet” sträcker sig över blott två dagar: 24 och 25 juni. Kanske hinner Mona Sahlin, Lars Ohly och språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson ha roligt tillsammans under den tiden? Det gäller ju att matcha den goda personkemin i alliansen enligt mottot att den som har roligast tillsammans vinner. Men trion har faktiskt inte så mycket att skratta åt just nu.

GD 17 juni 2009