Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras far dog efter praktikolyckan

Efter en och en halv veckas praktik på kommunen fick Håkan Altin fälla två träd som var lutade mot varandra utan att arbets­ledaren fanns på plats.

Håkan dog av skadorna han fick när han hamnade under ett av träden.

Nu vill hans döttrar att kommunen tar sitt ansvar.

Tidningen Dagens Arbete har granskat allvarliga olyckor i hela landet som Arbetsförmedlingens praktikanter råkat ut för. Håkan Altin i Gävle var en av de som drabbades och hans fall hamnade mellan kommunens och Arbetsförmedlingens stolar.

Den 23 september 2009 fick Josefine Norlin ett samtal hon inte kommer att glömma. Hennes pappa hade råkat ut för en olycka på praktikplatsen. Han hade fått ett träd över sig.

– Jag fattade ingenting och förstod inte att det var så allvarligt, så jag fortsatte jobba. Men sen fick jag höra om alla frakturer och då åkte jag till sjukhuset direkt, säger hon.

Håkan hade brutit tio revben, nyckelbenet och lårbenet på två ställen och han hade sprickor i ryggkotorna. När hans kollega hittade honom under trädet var han vid medvetande. Han hade fortfarande motorsågen i handen och försökte såga bort grenar för att komma loss.

Josefin var 18 år när olyckan inträffade och bodde hos sin pappa. I dag är hon 20 år och sitter tillsammans med sin syster Johanna Norlin i hennes vardagsrum med porträttet på Håkan i knäet.

– Först trodde vi att han skulle klara det. Att han kanske skulle bli förlamad i benen och sitta i rullstol, säger Josefine.

Men efter operationer i Uppsala och ett antal dialyser fick de ett annat besked. Om inte Håkan hade varit så stor och stark hade han nog dött på olycksplatsen, sa doktorn. Nu tog det sex veckor innan kroppen gav upp. Han dog i multiorgansvikt.

– Han visste nog att han skulle dö men hade kämpaglöd och sa att vi inte skulle måla fan på väggen, säger Johanna.

När Håkan fick praktik på kommunen som skogsarbetare var han glad över att äntligen slippa vara arbetslös. Men redan efter en och en halv vecka fick Håkan ensam ansvar för att fälla träd.

Ett mindre träd stod lutat mot ett större och att fälla ett sådant är det farligaste en skogsarbetare kan göra.

Lars-Olov Eriksson, regionalt skyddsombud på GS-facket, som bland annat företräder skogsarbetare, säger till Dagens Arbete att det är ett grovt åsidosättande av regelverket.

– Det är förbjudet att jobba ensam med stormfälld skog, säger han, uppenbart upprörd över att en outbildad person fått ett sådant ansvar.

Håkan Altin hade ett intyg från långt tillbaka att han gått någon form av skogsutbildning.

Döttrarna Josefine och Johanna är kritiska till hur kommunen och Arbetsförmedlingen skött sig efter olyckan.

– Arbetsförmedlingen säger att det är kommunens ansvar men kommunen hänvisar till Arbetsförmedlingen. Det känns som om det bara fallit bort, säger Johanna.

På Arbetsförmedlingens huvudkontor är dock kritiken mot lokalkontoret hård.

Till Dagens Arbete säger Pasi Keskikastari, kvalificerad handläggare, att det måste finnas handledning på en praktikplats. Att fälla träd ska praktikanter över huvud taget inte göra, förklarar han.

Tjejerna säger att ingen från kommunen hörde av sig till dem efter olyckan och att de ännu inte fått veta hur olyckan gått till.

– De enda gångerna vi pratat med kommunen är när vi ringt dit själva. Men de säger bara att de inte får säga något eftersom Arbetsmiljöverket gör en utredning. Han som skulle vara vår kontaktperson hörde heller aldrig av sig om inte vi ringde honom. Vi vill bara att de ska säga att de ska göra allt för att det inte ska hända igen. Nu känns det som att de inte bryr sig, säger Johanna.

Håkan hade en flickvän sedan några månader tillbaka som var först på plats på akuten. Kommunen trodde då att hon var närmast anhörig och skickade blommor till henne.

– Jag kan förstå om de först trodde att hon var närmast anhörig, men rätt så snart fick de ändå reda på att han hade två döttrar. Och Josefine bodde ju hos pappa så de borde hört av sig, säger Johanna.

Hon fick också på egen hand försöka ta reda på vad det fanns för försäkringar när Håkan dött.

Ingen på kommunen informerade henne om vad som gällde.

Arbetsmiljöverket lade först ner utredningen om olycksfallet men när Johanna ringde dit och frågade hur det gick tog de plötsligt upp den igen.

– Fem minuter efter att hon berättat att den var nedlagd ringde hon upp igen och sa att de skulle ta upp den igen för att det fortfarande fanns för många frågetecken.

Eftersom utredningen fortfarande pågår kan Arbetsmiljöverket inte uttala sig om fallet, på grund av förundersökningssekretess.

För döttrarna är det svårt att bearbeta sorgen efter pappan när de inte får något avslut.

– Vi vill bara ha svar på vad som hände och vems ansvar det är, säger Johanna.