Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras mål är vita byggjobb i Gävleborg

/
  • De kämpar för vita byggjobb. Thomas Wanke, Företagarna, Bengt-Åke Johansson, Skatteverket, Gabriella Persson Turdell, Arbetsförmedlingen, Roger Hedblom, Byggnads, Anders Hansson, Sveriges Byggindustrier och Stig Edwinsson, LO och Seko.
  • Bengt-Åke Johansson, skattedirektör i region mitt, leder arbetet mot svartjobb inom byggbranschen.

ROT-avdraget har skapat 850 vita jobb i länet, enligt uppskattningar.

Men mer behöver göras.

Det anser en rad aktörer som nu kraftsamlar för att förändra attityder till att köpa och sälja svarta byggtjänster.

Annons

En ren byggbransch i Gävleborg. Så heter det treåriga projekt som det i går var kickoff för i samband med Företagarforum på Göransson Arena i Sandviken.

Bakom projektet står bland andra byggarbetsgivarna, fackföreningar, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Gävle kommun.

– Vi kommer att rikta en första kraftsamling mot skolor i Gävleborg. En nyligen utförd attitydundersökning har visat att en alltför stor andel elever och lärare på gymnasiets byggprogram inte tycker att svartarbete är allvarligt, säger skattedirektören Bengtåke Johansson som leder projektet.

Under vårterminen ska gymnasiets alla byggprogram i länet få besök av projektgruppen.

Eleverna ska bland annat få ta del av räkneexempel som visar att det inte är särskilt lönsamt att jobba svart.

– Många duktiga hantverkare jobbar svart på sin fritid trots att det skulle löna sig mer att jobba övertid på kvällar och helger, säger Anders Hansson, Sveriges Byggindustrier.

Gabriella Persson Turdell, chef på Arbetsförmedlingen, påpekar att svartarbetare går miste om sjukpenning, pension och föräldraförsäkring.

– Dessutom har du inga meriter när du söker nytt jobb, säger hon.

Enligt uppskattningar har 850 svarta jobb blivit vita i Gävleborg sedan rätten till ROT-avdrag för byggarbeten infördes i december 2008.

Totalt i Sverige har 17 miljarder kronor kommit in till skattekistan.

– Det är ett ganska bra resultat. Men fortfarande finns det mycket kvar att göra för att komma åt det organiserade svartarbetet som utnyttjar unga byggjobbare med dåliga attityder till svartjobb, säger Stig Edwinsson som representerar LO och Seko.

Han vill bland annat att stora byggföretag som Skanska ska ta ett större ansvar för att kolla upp sina underleverantörer innan de anlitas.

Projektgruppen vill även få till stånd en lagändring så att Skatteverket kan göra oanmälda besök hos företag.

Annons