Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras skolprojekt – en hjälpsändning

I snart ett läsår har gymnasieeleverna Linnéa Johansson och Marika Holappa i Gävle samlat in kläder och leksaker till behövande barn. I går rullade bussen mot Estland.

– Det känns lite overkligt att äntligen komma iväg, säger Linnéa Johansson.

Säck efter säck bärs ut till den väntande bussen på parkeringen vid Valbo Resetjänst. Snart är hela bagageutrymmet fullt.

– Vi har fått ihop totalt tolv säckar med kläder, skor, leksaker och så lite godis, berättar Marika Holappa.

Hon och Linnéa Johansson går båda tredje året på Vasaskolans samhällsprogram. Som projektarbete det sista läsåret valde de att försöka samordna en hjälpsändning till estniska barnhemsbarn i staden Tartu.

– Vi var inne på att göra ett biståndsprojekt redan tidigt, men lärarna sa att det är många som faller på mållinjen och aldrig kommer iväg. Därför känns det extra bra att vi nu har lyckats, säger Linnéa Johansson.

Men det har inte varit en helt lätt uppgift. I början kämpade de med klädinsamlingen genom att sätta upp lappar och gå runt till folk som de känner.

– Sedan kom vi på idén att starta en facebookgrupp och då lossnade det rejält, säger Linnéa Johansson.

Gruppen fick snart ett 100-tal medlemmar som kom och lämnade kläder och prylar vid speciella insamlingstillfällen. Arbetet har även krävt mycket planering för att etablera kontakter i Estland och samordna hela resan. Valbo Resetjänst ställer upp med sponsring och bussresa.

Det var två hoppfulla tjejer som klev på bussen mot Estland vid lunchtid i går. Med på samma buss fanns även andra resenärer som skulle till Estland.

– Det kommer att bli en upplevelse, sa Marika Holappa.