Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras uppdrag: Stoppa gruvprojekt vid Storsjön

/
  • Platsen för den planerade gruvbrytningen heter Vindfall. Byn Brunnsvik ligger cirka en kilometer därifrån.
  • Styrelsen och arbetsgruppen i föreningen

Miljögifter i grundvattnet och Storsjön. Torrlagda brunnar. Buller och vibrationer. Boende vid Storsjön befarar att detta blir konsekvenserna av gruvbrytningen och har bildat en förening för att sätta stopp för planerna.

Annons

GD har tidigare skrivit om företaget Wiking Mineral som provborrade efter mineralfyndigheter vid Storsjön utanför Forsbacka och fann zink, bly och silver. GD har också skrivit om den oro som befolkningen i området känner.

Wiking Mineral AB skickade in en ansökan om bearbetningskoncession och en miljökonsekvensbeskrivning till Bergsstaten som är den statliga myndighet som beslutar om tillstånd för gruvor.

Koncessionen godkändes .

Då överklagades beslutet av dem som bor i området där gruvan är tänkt att öppna. Platsen för den planerade gruvbrytningen heter Vindfall och ligger en kilometer från byn Brunnsvik där det finns kring 45 hus.

Strax före jul i fjol fick de avslag på sin överklagan.

Men för att få starta gruvdriften måste också Mark- och miljödomstolen ge klartecken. Nu har de som bor i det aktuella området bildat en förening, "Rädda Storsjön - gruvdrift ett hot", i syfte att sätta stopp för Wiking Minerals planer.

De fruktar att miljögifter kommer att läcka ut i grundvattnet och att även Storsjön drabbas av föroreningarna. De oroar sig för att vattennivån i brunnarna påverkas negativt.

– Företaget har rätt att bryta ner till 170 meters djup. Om grundvattnet då sänks riskerar det att torrlägga fastighetsägarnas brunnar, säger Leif Sjöström, ordförande i föreningen.

Föreningen anser dessutom att vägen till området, Boviksvägen, inte är tillräckligt trafiksäker för tunga transporter. Dam, buller och vibrationer är också något de befarar blir en negativ konsekvens av gruvbrytningen.

Just nu är de i full färd med att samla in pengar för att kunna anlita en jurist i ärendet.

– Vi behöver ett juridiskt ombud för att kunna bemöta den miljökonsekvensbeskrivning som Wiking Mineral ska lämna till Mark- och miljödomstolen, säger Leif Sjöström.

– Vi anser att politiker och myndigheter borde göra mer för att stoppa projektet. De måste förbereda sig inför Wiking Minerals miljökonsekvensbeskrivning. Om de har dålig framförhållning riskerar de att ta dåliga beslut.

Annons