Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Design som är pricken över i: "Det bara händer saker i vårt liv"

Svartvitt och prickar är den röda tråden i hennes verksamhet. I det vita huset i Valbo där Elina Dahl bor med sin familj är det gott om prickar på kökshanddukar, grytunderlägg, skärbrädor, brickor.

Designarbetet utför hon vid köksbordet när barnen är på förskola. Några dagar i veckan har hon sin arbetsplats i sin brors kontor vid Gasklockorna där hon både bistår honom i hans webbdesignbyrå och arbetar med sitt eget.

Att design skulle få hennes kreativitet att flöda var nog tänkt redan från början när hon växte upp i Gårdskär. Men mycket annat har kommit emellan.

– Det bara händer saker i vårt liv, säger hon om sig själv och maken Oskar.

Teater och skrivande var tanken från början, kanske dramapedagog, scenograf eller bildlärare med textilinriktning. Eller varför inte ett kafé? Paret fick möjlighet att flytta till Stockholm när en bostad blev tillfälligt ledig. Efter att ha hoppat på olika utbildningar och kurser kläcktes och förverkligades drömmen som fick namnet ”En maräng i Vasastan”.

– Vi bakade bröd och serverade. Det var mycket jobb, men vi levde på kaféet ett par år. Under tiden började jag så smått med design och sålde brickor i kaféet, det var ju ändå min grej.

Med ytterligare en familjemedlem blev det läge att flytta hemåt mot släkt och familj. De hamnade i Valbo. Under mammaledigheterna fortsatte hon med sitt företag och sedan ett år, när båda pojkarna går på förskola, mer koncentrerat.

– Jag trivs i ensamheten här hemma, det är lätt att fokusera. Det är så mycket liv och rörelse ändå när man har småbarn.

Elina Dahl Design är fortfarande i ett uppbyggnadsskede, men det går framåt, försäljningen ökar och hon knyter till sig nya återförsäljare. Hon har alldeles nyligen skrivit ett samarbetsavtal med kedjan Gallerix. Nya produkter är bland annat affischer, mobilskal och inbjudnings- och gratulationskort.

Annars sker det allra mesta genom hennes webbshop som flera köpare hittat till, bland annat från Tyskland. Hon ritar alla mönster för hand och bearbetar i photoshop. Det ska vara enkelt i ”Happy Scandinavian Style”. Svart och vitt, men hon gillar också ljusa pasteller. Hon har en handfull leverantörer och det allra mesta sys och trycks i Sverige.

–  Man vill ju gärna att det ska vara ekologiskt, men då blir det också pris därefter, säger Elina Dahl.

Hon vill utveckla sitt sortiment, skapa kontakt med fler fysiska butiker, medverka på Formex-mässan och fokusera på nya produkter. Men stilen ger hon inte avkall på. Färg och form ska även i fortsättningen vara enhetlig och hålla ihop i en sparsmakad nordisk stil.

Fakta: Elina Dahl Design

Vad: Designar inredningsprodukter för hemmet.

Vem: Elina Dahl

Bor: Valbo.

Familj: Oskar och Elis, 5, Nils, 3

Hemsida: www.elinadahl.com

Instagram: @elinadahl