Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Designer till Ockelbo marknad

I år kommer renkorvarna och foppatofflorna på Ockelbo Marknad att få konkurrens. Den svenska formgivaren Carina Hägg är egentligen van att verka i lite andra sammanhang. Förutom våra stajlade hem och ett antal skolor och restauranger har utrikesdepartementet precis beställt 20 av Carinas brickbord till sina ambassader. Som reklam för svensk form inför EU-ordförandeskapet.

Men hela helgen finns hon i Ockelbo. Och det är första gången hon står på en marknad.

– Jag tyckte att det lät kul, säger Carina. Jag har en bekant som brukar sälja snygga smycken på marknader som frågade om jag ville följa med till Ockelbo. Jag tänkte att jag kan väl prova. Nu vet jag inte hur det kommer att se ut där, men om jag står med en massa godisremmar omkring mig så vet jag i alla fall att jag har snygga smycken bredvid. Det ska bli jättespännande. Ockelbo har ju blivit en känd ort också, som snart får en prins i hovet.

Till marknaden tänker Carina ta med sommarprodukter som är lätta att bära. Som vaxdukar i härliga färger, en typisk sommargrej till trädgårdsbordet eller att klä in trädgårds- och båtdynor med. Hon kommer också att visa sina frottéprodukter med mönster av stora rosor, grå stenar och ett grafiskt mönster. Både badlakan och handdukar, men även kökshanddukar och de vanliga disktrasorna som har blivit så populära.

Egentligen hade Carina tänkt att hon skulle bli arkitekt. Hon tyckte lika mycket om matte som de kreativa ämnena i skolan och i gymnasiet läste hon naturvetenskap. Sen blev det så att hon sökte till Beckmans och när hon dessutom kom in fortsatte hon på den vägen. Först gjorde hon egna kläder men så småningom gick hon över till själva mönstret på tyger. Av tygerna har det blivit många olika produkter. Som frilans jobbade hon först åt flera stora kedjor men sedan 1996 har hon jobbat i egen regi. Hon tycker bäst om att göra hela miljöer med både möbler och textil. Carina har en butik på sin hemsida, i Gävle finns hon i möbelbutiken 2plan och i Ockelbo kommer hon alltså att stå på marknaden.

– Det är det roligaste som finns att få möta sina kunder i verkligheten, säger hon. De som ska använda grejerna själva. Jag var på en symässa i våras dit det kom busslaster med intresserade tjejer. Såna möten är jätteroliga. Vi ska bo hos släktingar till min bekant i Ockelbo. Det kommer att bli ett äventyr!

Adressen till hemsidan är: www.carinahaggdesign.se