Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är 1 000, inte 11 000 kronor

Jonas Dahlgren ondgör sig i en insändare över hutlösa ersättningar till överläkare på ”psykiatriska länsakuten”. Eftersom insändaren är införd i vår lokaltidning är det lätt att få uppfattningen att det du skriver rör förhållanden i vårt län. Därför är det viktigt att klargöra att de summor som nämns inte gäller för Landstinget Gävleborg. Sifforna kommer från ett schablonavtal mellan överläkare vid S:t Göran länsakut och Stockholms läns Landsting. Enligt det avtalet garanteras överläkare där en ersättning med minst 11 000 kronor/natt. ( källa: e24.se/pengar24/jobbkarriar)

Detta gäller alltså inte för överläkare inom vuxenpsykiatrin i Landstinget Gävleborg. Hos oss får överläkare ersättning enligt avtal mellan Landstinget Gävleborg och Gästrike-Hälsinge läkarförening. En natt utan störningar, 15 timmar, ger cirka 1 000 kronor under vardagsnatt och cirka 2 500 kronor under helgnatt. Ersättningen är skattepliktig och extra ersättning för storhelg utgår inte.

När det gäller lönenivån för överläkare inom Landstinget Gävleborg ligger medianlönen för en överläkare, inom vuxensykiatrin på drygt 60 000 kronor.

Det kan jämföras med andra läkarspecialiteter inom Landstinget Gävleborg där lönen ligger 1 000–1 500 kronor lägre.

Det råder stor brist på psykiatriker i Sverige vilket förstås avspeglar sig i lönerna. Vi jobbar för att ha fast anställda läkare, med lite högre lön, som skapar kontinuitet för patienterna, framför att ha tillfälliga hyrläkare som kostar betydligt mer. I Gävleborg har vi lyckats minska kostnaderna för hyrläkare inom psykiatrin med 20 procent från 2007 till 2008 och det fortsätter minska under 2009. Samtidigt har antalet fast anställda psykiatriker ökat och fortsätter öka.

Vi arbetar också för att kunna vårda våra patienter inom vårt eget landsting, både av hänsyn till patientens närhet till anhöriga och av ekonomiska skäl. Våra kostnader för köpt vård från andra landsting och vårdgivare sjunker stadigt i takt med att vi bygger upp egna verksamheter som till exempel LRVoch Metadon-Subutex- behandling.

Du tycker att patienter bör få mer sysselsättning. Kommunen har ansvaret för boende och sysselsättning för personer med långvarig psykisk sjukdom och landstinget har ansvaret för vårdinsatser. Här samarbetar kommun och landsting för bästa vård och omsorg. Psykiatriska klinikens verksamhet Källbäck i Gävle är ett exempel på ett bra samarbete mellan kommun och landsting för boende, vård och sysselsättning som ett led i rehabiliteringen.

Kristina Nilsson

och Monica Lundkvist

t.f. verksamhetschefer Vuxenpsykiatri

Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare