Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är hockey som gäller för Josefine

Hon stod på skridskor när hon var tre år. Sedan följde hon med pappa och storebror när brorsan spelade hockey.

På den vägen är det för Josefine Holmgren som fyller 18 år i morgon. Hon är duktig back i Brynäs damlag, tog brons i junior-VM två gånger och har debuterat i Damkronorna. För några veckor sedan blev det ett silver för andra året i rad med Brynäs damlag.

Men nu är hockeysäsongen slut. Sista ispasset var förra fredagen och än har inte fysträningen börjat. Kanske blir det tid att ta det lite lugnt

– Tråkigt, tycker Josefine Holmgren. Hockeyn tar all min tid, och skolan så klart.

Josefine Holmgren går andra året på handelsprogrammet med idrottsinriktning på Borgarskolan. Det är en ren idrottsklass där undervisningen är anpassad till att eleverna tränar, och ibland tävlar, på skoltid. 14 av 23 elever i Josefines klass spelar hockey, av dem är två tjejer. Ska de vara borta får de själva se till att ta med de uppgifter som ska göras.

– Hittills har det gått riktigt bra. Har jag missat något får jag alltid hjälp att jobba i kapp.

Under hockeysäsongen har Josefine Holmgren tre eller fyra träningspass i veckan med fysträning före eller efter. Till det kommer två matcher varje helg. Som längst reser Brynäs damlag till Piteå.

Hockey började Josefine Holmgren med i hockeyskolan i Skutskär och sedan i Björnligan. Hon spelade både med jämnåriga och med ett år äldre killar tills hon var 13 år. Då var hon målvakt men bytte sen till back.

Hur var det att spela med bara killar?

– Det var inga problem. Jag har alltid varit en pojkflicka och alltid haft stark vilja. Vi brukade spela landhockey på gatan hemma.

– En del tycker att en tjej som spelar hockey inte får se ut som en tjej. Hon ska snusa och vara lite grov, säger Josefine. Men det bryr jag mig inte om. Jag tar inte åt mig.

I tre år har Josefine Holmgren spelat i juniorlandslaget. Det har varit Finnkampen, fyrnationsturneringar och junior-VM. I JVM tog Sverige brons både 2009 och 2010. Under Finnkampen fick hon frågan om hon ville prova i Damkronorna och tackade så klart ja. I fyrnationsturneringen på Tjörn fick hon också chansen.

– Då trodde jag att det skulle bli bänken, men jag fick spela en match av tre, säger hon. Men det var ett stort hopp att gå från juniorlandslaget till stora landslaget.

Damkronorna gav mersmak. Josefine hoppas på fler chanser.

Om ett år slutar hon skolan. Hon har inga riktigt bestämda planer, men collegehockey i USA eller Kanada skulle inte vara fel.

– Fyra år känns lite långt, säger hon. Jag är hemmakär och det skulle nog vara lite svårt att vara borta så länge. Men jag vill resa, se saker, upptäcka livet.

På längre sikt skulle Josefine Holmgren vilja bli kustbevakare eller polis. Inga dåliga val för en vältränad hockeyspelare.