Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är imbecillt att hata Vetters konst

I skrivande stund har Facebookgruppen ”Vi som vill få bort det nya konstverket från Gustavsbrorondellen” 661 medlemmar.

De mest imbecilla klagomålen mot Ingo Vetters ”Priapos trädgård” handlar om tycke och smak. Imbecillt på grund av att det är ett dåligt argument – att något är fult.

Det är mycket jag inte tycker är snyggt men som jag aldrig skulle drömma om att hata för det. Skateboardrampen vid Gävle strand till exempel, eller polishuset. Anledningen är att jag tror att de sakerna behövs. Och offentlig konst behövs

Nu är det ju inte alla som HATAR. Vissa är ju mer sansade och vill bara berätta att de tycker att ”Priapos trädgård” av Ingo Vetter är ful. Så inihelvete ful.

Själv tycker jag den är cool. Lite synd att konstnären inte orkade måla hela vägen ner på volvoflakvalpen bara (man ser den blå orginalfärgen på stänkskydden i bak). Fast det kommer ju täckas av ”trädgården” sedan, så varför klaga? För 270 000 kronor kan man inte begära så mycket! Och kul för GDJ-fonden att slippa donera ett av stadens konstverk. Ni som inte gillar rondellvalpen kan ju åtminstone glädjas med dem!

För övrigt är jag i Rom när ni läser detta. Jag och hustrun är på romantisk minivecka i den eviga staden. Det är bra för då hinner er vrede, över att bli kallade imbecilla, stilla sig innan jag kommer hem. Och faktum är att jag får mitt straff ”even as we speak”.

Enligt vädersajterna kommer det regna ihållande över de sju kullarna just de dagar vi är där. Här hemma ska det visst bli värmebölja. Grattis till er!

Men det är inte bara dåligt. Alternativet i Rom i juni är ju 30 grader varmt och solsting. Med lite regn kommer jag nog få mer som jag vill också. Camilla kommer ju inte vilja sitta på uteserveringar och äta glass och dricka macchiato hela tiden. Om det vräker ner menar jag.

Då kommer hon vara tvungen att följa ”Upplysningens väg” och besöka torra varma kyrkor med mig. Ni har väl läst/sett ”Änglar och demoner” och impats av alla kyrkor och statyer?

Och när jag står där i Sixtinska kapellet och solen trots flerdygnsprognosen kanske skickar in några bleka strålar genom de vackra fönsteröppningarna ritade av Baccio Pontelli, när jag smeker den skrovliga ytan på Sandro Botticellis eller Pinturicchios fresker och när jag höjer blicken och tittar rakt upp på Michelangelos ”Yttersta domen” – då ska jag tänka på en annan av Europas riktigt stora konstnärer.

Nämligen Ingo Vetter.

Och när jag står där i Sixtinska kapellet /.../ och när jag höjer blicken och tittar rakt upp på Michelangelos ”Yttersta domen”– då ska jag tänka på en annan av Europas riktigt stora konstnärer.

Nämligen Ingo Vetter.

FREDRIK NILSSON

freddnilsson@hotmail.com