Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är skillnad på vård och vård

Annons

Ibland dyker det upp insändare från medborgare, som behövt akut livsnödvändig hjälp och fått denna på någon av regionens sjukvårdsinrättningar. Glada och tacksamma uttrycker de gränslöst beröm för omhändertagande och vård. Jag har gjort det också.

Men många antyder sedan, att de inte kan förstå varför det gnälls över sjukvården, när man inte kan tänka sig ett bättre bemötande än det man haft förmånen att få uppleva. Den vården är värd all uppmuntran och allt beröm.

Men den vård det gnälls över är den som inte kan ges till alla som behöver, men inte befinner sig i akut livshotande tillstånd. De får vänta och vänta för det saknas personal och vårdplatser beroende på den anmärkningsvärt usla personalvård, som de sjukvårdsanställda utsatts för och gjort att alltför många inte orkat och slutat och flyttat.

Detta har påtalats till leda utan att politikerna, som ska representera folkets vilja, rört ett finger. De har ingen kontakt med personalen.

Vi medborgare och lekmän har närt en förhoppning om att den nya tjänstemannaorganisationen skulle skapa en total omvandling av miljön för personalen. Men enligt den beskrivning av förändrad organisation som presenterats, så uppstår ett jättestort frågetecken fyllt av tvivel och besvikelse.

Hälso- och sjukvårdsdirektören har tillit till befintliga medarbetare och chefer, säger han och låter dessa vara kvar men i andra ledande befattningar. Dessa chefer har under tio års tid byggt upp ett kompakt misstroende hos personalen och varit de stora propparna och orsakerna till total kommunikationsbrist med den vårdande personalen.

De vände lojalt kappan efter vinden från förre regionchefen med slutet kontaktnät mot vårdande undersåtar. De kan säkert vända kappan igen, men det är fullständigt uteslutet, att det kan uppstå ett varmt öppet positivt åsiktsutbyte mellan parter, när atmosfären är mättad av främlingskap och misstro.

Organisationstanken är kanske bra, men besättningen lockar inte tillbaka någon personal och lockar inga nya heller. Detta tror jag och väntar med spänning på kommentarer från de anställda. De verkar inte få någon bättre vård. Och politikerna med makt säger som vanligt, att det är så bra, så bra.

Tyvärr ser jag ingen radikal ljusning i framtidsperspektivet för regionens sjukvård. Rätta mig om jag har fel.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare