Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är Sverige som gäller

Erbjudandena från Europa haglar över schlagervinnaren Malena Ernman, som tackar nej till de flesta då äldsta dottern börjar skolan till hösten.

I stället satsar hon nu på att arbeta inom landets gränser.

– Det finns inget viktigare än familjen, allt annat är sekundärt, säger mezzosopranen.

Melodifestivalen var ett högriskprojekt för Malena Ernman, men sexåriga dottern Greta övertalade sin mamma att medverka i den folkliga cirkusen.

– Det hade kunnat gå åt helsike, jag hade kunnat hamna sist och bli utskrattad. Då hade jag både förlorat publik och trovärdighet ute i Europa, säger Malena Ernman till TT Spektra.

I stället blev det svensk succé och i dagarna släpper Malena Ernman ett dubbelalbum, med både pop och klassisk musik. Malena Ernman beskriver känslan som både häftig och läskig.

– Man kan säga att plattan är usel, men man kan inte säga att den är tråkig, haha. Det ska bli spännande att se vad folk tar till sig.

Malena är van att ge ut skivor med klassisk musik, där framförhållningen är två år. Denna gång skapades skivan på endast två månader. Poplåtarna är skrivna av Fredrik Kempe och Anders Hansson.

– Publiken vill ha ”La Voix” och då ska de få någonting i den riktningen. Dessutom var det personligen väldigt roligt att spela in de låtarna.

Till den klassiska skivan har Malena Ernman valt att samla arior från sin repertoar ute i Europa.

– Jag har fått lägga till några egna favoriter, sådana låtar som jag egentligen inte får sjunga som ”O Mio Babbino Caro”.

Man ska ju hålla sig inom sitt röstfack, men i och med att jag gör två rena sopranoarior så har jag glidit över på en lite förbjuden sida. Vi får väl se om jag blir helt slaktad, säger Malena och skrattar.

Mezzosopranen är uppbokad vid de européiska operahusen i flera år framöver, men kommer att satsa på sin popkarriär vid sidan av.

– Nu tackar jag nej till extremt mycket, mer än hälften, för min äldsta dotter börjar skolan och jag vill inte vara borta från henne, helst inte alls, men jag måste ju kunna betala hyran, säger Malena Ernman, som haft med sig familjen på sina resor sedan barnen var nyfödda.

Långa produktioner i svåråtkomliga städer, där det är svårt att åka hem till Stockholm, kommer att väljas bort i framtiden.

– Från och med hösten trappar jag ner. Därför är det så bra att jag kan jobba i Sverige.