Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är tveksamma påståenden

Lars Almström kommer 30/10 med tveksamma påståenden. Han menar att IPCC underskattar risker. Rapporterna från dess arbetsgrupp 1 (WGI) är de bästa sammanställningarna av klimatforskningen.

Insändare: Klimatet: Hur kan vi göra detta mot dem vi älskar mest?

Där tas trender, risker och osäkerheter upp. Almström menar väl inte att vi ska ignorera osäkerheter och låtsas som allt är tvärsäkert?

James Hansen är en känd klimatforskare men faktiskt inte duktig. Gång på gång har han kommit med spådomar som inte har slagit in. Som att delar av New York nu skulle vara slukade av stigande hav.

Lester Brown är en alarmist som har kommit med många felaktiga påståenden.

Flera rekonstruktioner, till exempel från temperaturmätningar i borrhål, visar att det visst har varit varmare än nu minst en gång de senaste 12 000 åren. Det är en myt att klimatet har varit stabilt sedan senaste istiden!

Enda effekten som säkert beror på mer koldioxid är att världen har blivit grönare (enligt Nasa), med till exempel ökande skördar (enligt FAO:s statistik) och krympande öknar. Användandet av fossila bränslen har gett välstånd, med ökande medellivslängd och mindre utsatthet för naturkatastrofer. Dödligheten i sådana har minskat med en faktor 3 de senaste 100 åren, trots en ökande befolkning.

Vi vet faktiskt att drastiska och dyra klimatåtgärder nu skulle drabba kommande generationer hårt, genom att orsaka kroniskt energibrist och ekonomisk kollaps. Några garantier finns inte för att klimatförändringar undviks genom åtgärderna. Hur kan någon vilja göra det mot dem vi älskar mest?

Lars Kamél

nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare