Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är urbaniseringen, inte invandringen

Svar till GHD: Du skriver att Gävle växer och det inte på naturlig väg. Du skyller på invandringen och att de sociala utgifterna kommer att öka i takt med att fler bosätter sig här utan socioekonomiska tillgångar.

Jag håller med dig i en sak och det är att det byggs för lite bostäder för en sådan snabbt växande kommun som Gävle. Vi skulle behöva minst 500-600 lägenheter per år för att klara bostadsfrågan de kommande 20 åren. Men att Gävle kommun ökar så snabbt i befolkning beror inte på invandringen.

Gävle växer på grund av urbaniseringen. Folk från våra mindre kranskommuner flyttar till Gävle, många bor i Gävle för lättillgängligheten att kunna arbeta i Uppsala eller Stockholm. Visste du att 10 000 människor pendlar den sträckan varje dag?

Ja, vi har/haft en hög invandring i Gävle, men kom ihåg att vi har ett migrationsverk i stan. De flesta är bara här en kort period för att sedan flytta vidare till andra kommuner i Norrland.

Låt oss därför diskutera urbaniseringen, som är den stora frågan för Sveriges framtida välmående i stället för att skylla på invandringen som bara är 16 procent av Gävles befolkningsökning.

Heja Gävle!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare