Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är vänstern som gäller

Under måndagen kommer Ludde Johansson att uppmärksamma De Vänsterhäntas dag i lanthandeln på Eskön. Riktigt vad det blir är inte klart men kanske uppmanar han kunderna att betala med vänster hand. I så fall kan det bli många dråpliga situationer.

Annons

Ludde Johansson är vänsterhänt. I riktigt unga år var det väl inget han tänkte på men när han började ettan blev det påtagligt. En oförstående lärarinna försökte tvinga honom att skriva med höger hand trots att hans handstil var prydlig och fin med vänstern.

Med höger hand blev det bara kråkfötter och Ludde fick kämpa hårt. Till slut struntade han i lärarinnan och gjorde det som kändes rätt.

I tvåan fick han en betydligt mer förstående lärare som lät honom skriva med vilken hand han ville.

– Skriver man med vänster hand vinklar man handen för att se vad man skriver och för att inte sudda ut bläcket, förklarar Ludde och skriver sitt namn i reporterblocket.

Det är oftast när han skriver som folk upptäcker att han är vänster- hänt. Annars märks det inte så mycket.

– Men jag blev lite utpekad i skolan när jag var liten. Förutom att jag är vänsterhänt hade jag synfel och svart lapp för ena ögat så jag kallades piraten, skrattar Ludde medan han brer mackor och dekorerar ostmackor på löpande band.

Ett annat problem uppstod vid julmiddagarna när lille Ludde skulle hälla upp sås. Såssleven fick han vrida i en underlig vinkel för att inte spilla men visst blev det en och annan fläck på finduken.

– Och förr när man gick till korvkiosken och köpte grillad med mos fick man en plastgaffel med tänder på en sida så man fick skära från fel håll. Nu är plastgafflarna tandade på båda sidor.

Jo, livet har onekligen blivit lite enklare.

– Farsan ville att jag skulle bowla. Kloten var borrade för tummen, pek och långfingret.

Greppet blev helt fel för Ludde som fick klämma in fingrarna i fel hål med påföljd att pekfingret gjorde gruvligt ont. Bowlingklotet hamnade på hyllan. Numera finns klot även för vänsterhänta men Ludde fick nog.

Ludde skär raskt upp tomater till mackorna utan problem. Annat var det förr. Då var knivskaften ofta ergonomiskt vinklade vilket ställde till det. Sak samma med saxar men Ludde använder bara universalsaxar. Några redskap speciellt för vänsterhänta har han inte. Han har anpassat sig och löser problemen när de uppstår.

– Men när jag gjorde lumpen i Östersund som sjukvårdare blev det lite svårt.

Även en sjukvårdare skulle kunna hantera pistol och ropa ”halt eller jag skjuter”. När Ludde gjorde skjutprovet passade inte vapnet. I kombination med det synfel han har lyckades han pricka måltavlan intill. Men befälen löste det galant genom att placera Ludde betydligt närmare tavlan och då gick det vägen.

Ludde gör honnör med både vänster och höger hand och konstaterar lite förvånat att det känns bättre med vänster trots att han lärt sig militärhälsa med höger.

Under lumpartiden fick Ludde vara med på både obduktion och operation. Han noterade att en kirurg hade specialinstrument för vänsterhänta. För en obducent kanske det inte spelar någon roll om snitten blir lite aviga men levande patienter vill nog bli fint skurna.

Om det hänger ihop eller inte är svårt att säga men Ludde är inte bara vänsterhänt, han är vänsterfotad också. Han kan knappt träffa en boll med den högra foten. Det har varit en fördel när han förr i världen spelade fotboll. Frisparkar från ”fel” håll distraherade ofta motståndaren.

I ett sammanhang är Ludde högerhänt och det är när han spelar gitarr.

– Men jag ångrar att jag lärde mig det. Jag tar ackorden bra men har inte rytmen i slaghanden. Men nu orkar jag inte lära om och vänstergitarrer är dyrare. Jag har en kompis som spelar gitarr upp och ner. Men vi vänsterhänta är diskriminerade eftersom redskap för vänsterhänta är dyrare.

Några större bekymmer med sin vänsterhänthet har inte Ludde. Däremot blev hans tidigare kollegor rätt irriterade ibland när han svarade i telefonen. Det var på den tiden telefoner hade sladd och när Ludde la på luren la han den åt ”fel” håll varpå sladden snodde sig. Detta skiftande mellan högerhänta och vänsterhänta som hanterade

telefonluren resulterade i rejäla härvor av sladd. Den som fick skulden för råttboet var naturligtvis Ludde.

– Jag är lite stolt över att vara vänsterhänt. Jag tycker om att skilja mig från mängden, säger Ludde med ett nöjt flin.

Riktigt lika nöjd var han inte när han började spela tv-spel och fick korsa händerna för att kunna hantera tangenterna eller när han måste veva drillborren i skolslöjden baklänges. Men frånsett allt det så lever Ludde ett fullständigt normalt liv.

Det har blivit dags att ta adjö. Ludde slänger fram vänster arm och säger hej då i en trevligare och mer kamratlig hälsning än ett vanligt handslag. Kanske finns det något lite bra med att vara vänsterhänt ändå?

Annons