Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är verkligen en trist syn

Annons

Vi håller helt och hållet med insändarskribenten om att det är en trist syn man möts av i Grinduga med den raserade gärdesgården. Området har mycket höga natur- och kulturmiljövärden och är ett fantastiskt stadsnära utflyktsmål och studieobjekt. Det är anledningen till att Gävle kommun gjort vissa satsningar i området genom åren. Under 1990-talet kartlade kommunen odlingshistoriken, rekonstruerade gärdsgårdssystemet i delar av byn och uppförde en naturstig.

Nu har kommunen inte längre tillräckliga resurser att underhålla gärdesgårdarna. Länsstyrelsen kommer dock att ta över ansvaret för skötseln av området när det planerade naturreservaten av Grinduga och delar av Trösken är klara.

Just nu arbetar länsstyrelsen med andra naturreservat och Grinduga ligger i kön bland reservat där arbetet med beslut och skötselplan får vänta.

Kommunen och länsstyrelsen försöker nu med gemensamma krafter och resurser att åtgärda det mest akuta; att plocka bort gärdesgården i de partier där den fallit. Eventuellt kommer en del sträckor att byggas upp igen redan i år medan andra delar får åtgärdas på lite längre sikt.

I höst kommer länsstyrelsens kulturmiljöenhet att arrangera en kurs i gärdesgårdsbindning i byn. Om det blir många deltagare blir det kanske många meter ny gärdesgård och Grinduga är trots allt fortfarande ett alldeles utmärkt utflyktsmål!

Maria Lind, Kommunekolog, Bygg & Miljö, Gävle kommun

Peter Ståhl, Enheten för skydd av natur, länsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare