Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är vi som bygger landet tillsammans

Annons

, riksdagsledamot och vice partiordförande i Vänsterpartiet, uppmanar alla att engagera sig för ett samhälle präglat av solidaritetstanken och där alla får plats.

För några veckor sedan debatterade jag den kommunala budgeten i fullmäktige i min hemkommun. Det är nyttigt för oss som jobbar med politik på riksnivå att se resultatet av våra beslut. Vaggeryds budget liksom andra kommuners budgetar är en spegel av regeringens politik. Den som tror något annat har fel.

De borgerliga partierna gick till val på att minska utanförskapet men det har blivit precis tvärt om. Utanförskapet har blivit större och djupare och vi är uppenbarligen på väg mot två-tredjedelssamhället med full fart. När regeringen sänkt skatterna med ofattbara 100 miljarder förstår var och en att någon måste betala och det är de minsta, de mest försvarslösa, som står för notan. I år firar många sin semester på balkongen. I år är det svårare än på mycket länge att få sommarjobb. Ungdomsmottagningen är stängd liksom fritidsverksamheten. I år inleder väldigt många sin sommar med att gå hem med ett varselbesked i handen. Och värre lär det bli.

När vi i min hemkommun måste skära ner på antalet lärare och kringresurser i skolan så är inte det ett resultat av dålig hushållning med pengarna i kommunen. Det är istället ett direkt resultat av att statsbidragen frusits och av att investeringarna för att skapa nya jobb uteblir.

När människor förlorar jobbet och blir utförsäkrade för att a-kassan försämrats återstår bara försörjningsstöd vilket snabbt urholkar kommunernas ekonomi ytterligare. Det blir en ond och neråtgående spiral som innebär ytterligare nedskärningar i skolor och omsorg och som kommer att ta lång tid att reparera.

Jag är orolig för dem som har det tufft redan nu. De barn som växer upp i miljöer som inte är helt bra för barn att växa upp i. Snart är skolan och välfärden så urholkad att den bara kan täcka behoven för ”normal”-barnet. Regeringen är dock snabb att komma på lösningar.

Nu senast handlar det om att sätta fotboja på barn som inte håller sig inom ramarna. Med repression och straff löser vi de problem vi inte vill se. De barn som vuxenvärlden redan svikit i sin iver på att stoppa mer pengar i fickan på medelklassen, dig och mig, sviks igen.

Det är så lätt att vända ryggen till. Det är så lätt att glömma att det är barn det handlar om. Att det faktiskt skulle kunna ha varit din eller min tonåring som satt inlåst efter att ha ställt till det eller som inte klarade kraven i skolan. Jag vet för jag är en av dem.

Jag är ett av barnen som inte passade in och som ställde till det för mig och hamnade i fel kretsar och i fel sammanhang. Jag är där jag är idag och skriver det du nu läser för att jag växte upp när det fortfarande fanns en solidaritestanke, när det sammanhållna samhället var ett mål. Det är därför jag vet att dina och mina ungar också är i riskzonen. Om de inte hamnar där själva drabbas de av det hårdnande samhället och av att välfärden monteras ner. Det är dina och mina ungar som åter igen ska spara ihop det underskott som nu byggs upp eftersom regeringen väljer att prioritera de som redan har framför investeringar i framtiden.

Det är dags nu att visa att vi inte accepterar det samhälle som är på väg att byggas upp. Alla ni därute, unga och gamla och oavsett bakgrund, som är trötta på att se orättvisorna breda ut sig. Kom med i kampen för ett samhälle där alla får plats. Det är ett drygt år kvar till valet då vi äntligen kan byta ut regeringen som håller på att dela vårt land.

Det är vi tillsammans som bygger landet, välkommen du också!

Alice Åström, riksdagsledamot och vice partiordförande i Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel