Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det behövs en mansjour också

Angående Stickans behov av pengar. Det har alltid varit självklart att kvinnojourer ska finnas, och de har alltid fått ekonomiskt stöd. Kvinnor blir tyvärr, och har alltid blivit misshandlade både fysiskt och psykiskt, levt under förtryck och varit tvungna att fly från män.

På senare år har även mäns problem blivit en del av debatten, att även män kan utsättas för fysiskt och psykiskt våld i nära relationer, lever under förtryck och att tvingas fly från kvinnor. Vad är skillnaden? Finns då inte ett behov av en mansjour?

Landstinget menar att de kan tillgodose det behov som män har då de blivit utsatta för våld, men kan de verkligen det? Det ligger något i det som Erik Bohlin säger i artikeln om att det oftast är kvinnor som arbetar i psykosociala teamet, och att de inte har någon vana att arbeta med män. Men det finns även ett annat perspektiv som jag tycker är än viktigare.

Det är att män har ett behov av att tala med män, inte kvinnor. De problem som vi kan hamna inför är inte något vi vill dela med en kvinnlig samtalskontakt. Jämför med om en kvinna skulle öppna sig inför en man som är kurator på en kvinnojour. Jag gick på Stickan själv på grund av att jag misshandlats av min dåvarande sambo och jag skulle aldrig tänka tanken att gå till familjeläkaren eller psykosociala teamet.

Jag kan inte se skillnaden i problematiken mellan könen, men jag ser skillnaden i hur ekonomin fördelas och hur politiker tänker kortsiktigt trots att båda könen tjänar på att en samtalskontakt även finns för män.

Trebor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare