Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det behövs en signal - så då säger jag Jawo

Vad behöver man inte, när formkurvan är en svart nedåtlutande svit av matcher och det från det inre av Strömvallens gamla slitna omklädningsrum kommer rapporter om en plötslig härva av forwardsskador.

Ett eget misstag?
En klantighet?
En nonchalant lyftning in i eget straffområde?
Alla vet svaret, det var allt det där och facit därför 0–1 mot Örebro SK.

Nu är jag inte den som jagar syndabockar längre än i inledningen av en krönika, och speciellt inte om spelaren det handlar om är Yussif Chibsah. En gubbe som på många sätt och vis hållit GIF:s mittfält flytande under längre tid.
Därför kräver jag inte att affärsmannen Chibsah ska gå in i sin egen affär nu på morgonen, och maskera sig med nån av de peruker som saluförs där.
För GIF har fortfarande 27 poäng i tabellen – och ett spel som mycket väl kunde ha gett poäng redan i går.
Men Chibsahs felbeslut, som det heter på tränarsvenska, avgjorde en annars rätt jämn match. Så är det bara.

Och det är också läge att konstatera:
Gefle IF har varit glödhett. Strömvallen var stekhet i går, men det var bara vädret. Men plötsligt känns allsvenskan lite småljummen igen, och jag undrar om den här underbara fotbollssommaren redan är över?
GIF har nu, efter succéperioden, fyra raka förluster. Den ena är egentligen inte lik den andra. Jag såg AIK-matchen på plats för två veckor sedan, och det var en förlust på ett smärtsamt sätt. Jag såg förra lördagens Mjällbymatch på betal-TV samtidigt som högerhanden vibrerade vid fjärrkontrollen i behov av att byta kanal – och det var ett totalt sönderfall.
I går var GIF tillbaka i sitt vanliga spel igen, men självklart hämmat av att årets spelare Mikael Dahlberg var skadad. Och den poäng en oavgjord match hade gett, försvann med Chibsahs vårdslöshet i eget straffområde där det var han som gjorde att Jens Portin såg billig ut.

Det var så varmt i Gävle i går, att jag tippade publiksiffran nästan rätt. Jag sa 3 700, det kom 3 696. Jag sa också att det kunde gå hur som helst, och förslog på en fråga resultaten 1–0, 1–1, 0–0, 0–2. Det var väl bara 0–1 jag glömde, och så blev det.

GIF håller, trots julitorkan, fortfarande en position bland allsvenskans tio bästa lag och det är där nånstans man ska se till att hamna. Örebro är det tippade topplaget som nu börja närma sig en anständig position i tabellen, och är nu bara en poäng från GIF.
Mitt under sin egen kris, Örebro vann i går för andra gången i rad efter fem raka förluster, har dock klubben förlängt med finske tränaren Sixten Boström. Ett sånt där beslut som jag gillar, när man visar vad man tror på och vad man ska göra – även i motgång.
Ibland gäller det att signalera till den stora allmänheten vad man håller på med.
GIF behöver göra det på sitt sätt.

I dag öppnar transferfönstret, och med fyra raka förluster och dokumenterade problem på anfallspositionen, behöver Olsson ställa sig lika mycket i draget av det som med veckans träningar. När Hasse Berggrens adjö kom i våras, gick det att hantera, med tanke på framfarten då. Men med talangen Törnros skadad, så illa!, och Dahlberg tillfälligt försatt ur spel, finns det självklart behov av en ny spelare.
För hösten. Och för framtiden. GIF har ju något på gång. Det här är ju en succésäsong fortfarande.
Och även om man inte ska förfalla till ständig nostalgi, så säger jag ändå:
Amadou Jawo.