Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir en bok om Olga

Det blir en bok om Olga Lindgren från Norrsundet, Svenskamerikas största populärsångerska, som 17 år gammal utvandrade 1913. Olga gjorde ”Barndomshemmet” till något av en svenskamerikansk nationalsång. Hennes karriär i USA kommer att skildras av ”Årets svenskamerikan 2009” professor Anne-Charlotte Harvey, San Diego, Kalifornien.

Anne-Charlotte Harvey tog studenten i Stockholm 1959 och kom sedan till USA där hon studerade teater och skandinavisk litteratur. Genom sin forskning blev hon den främsta kännaren av svenskamerikanskt teaterliv, hon doktorerade och blev professor i teatervetenskap.

Under studieåren i Minneapolis var Anne-Charlotte en av de drivande bakom ”Snoos Boulevard Festival” och var själv den främsta sångerskan när man sökte återskapa pionjärtiden sång- och teaterliv på vad svenskarna kallade Snusgatan i Minneapolis. Anne Charlotte kom på 1970-talet att intervjua Olga, och banden från dessa intervjuer kommer att ingå i underlaget för boken.

Olga Lindgren upptäcktes på en IOGT-lokal i Minneapolis av värmlänningen Hjalmar Pettersson, ”Olle i Skratthult”. Han betalade hennes sånglektioner, och hon blev hans maka och kvinnliga stjärna under årslånga turnéer från kust och kust i USA från slutet av 1910-talet fram till början av 1930-talet. De gav ut grammofonskivor tillsammans. Olgas dräkt och peruk med flätor från paradrollen som Anna i Värmlänningarna finns sedan länge i en permanent monter vid det svenskamerikanska institutet i Minneapolis. Olga ”återupptäcktes” på gamla dagar, framträdde åter som sångerska och medverkade även i svensk TV. Hon avled 1985.

Boken kommer också att innehålla ett avsnitt om Olgas tid i Norrsundet fram till utvandringen. Hans Lindblad, Gävle, och Karl Gunnar Englund, Norrsundet, har det senaste året tagit fram uppgifter om hennes liv på Kvistholmen, just under de år som finns skildrade i Per Wikbergs folkrörelseroman ”De bröto bygd”.

Ett av de två husen där skomakarfamiljen Lindgren bodde finns kvar. I Gävles kommunarkiv finns skolbetygen och Arkiv Gävleborg har hittat protokoll Olga skrev i den lokala ungdomslogen. Skolan där Olga började och där också ungdomslogen höll till är numera Norrsundets arbetarmuseum. Karl Gunnar Englund var i sågen i Norrsundet arbetskamrat med Olgas halvbror Ture.

Förra sommaren träffade Anne Charlotte Harvey landshövding Barbro Holmberg, som gärna ser en bok om Olga, den mest hyllade kvinnliga utvandraren från Gävleborgs län men tämligen okänd i sitt gamla land. Efter kontakter med Ninni Berggren-Magnusson har beslutats att boken ska ges ut i kulturförvaltningens skriftserie. Eventuellt kommer boken att göras på både svenska och engelska, helst tillsammans med en CD-skiva med Olgas sånger.