Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir ingen licensjakt på varg

Antalet vargar i Sverige är för få, och det blir därför ingen licensjakt på varg kommande säsong, det meddelar Naturvårdsverket.

Enligt Naturvårdsverket visar den senaste inventeringen av varg i Sverige att vargpopulationen för tredje året i rad minskar. Naturvårdsverket bedömer att utrymmet för licensjakt just nu är obefintligt och man kommer därför inte att överlåta möjligheten om licensjakt på varg till länsstyrelserna.

Beslutet kommer omprövas 2019 utifrån kommande varginventering, och påverkar inte länsstyrelsernas möjlighet att besluta om skyddsjakt.

– Vi anpassar oss efter de nya förutsättningar som en i nuläget minskande vargstam innebär. Grundat på vetenskapliga rapporter från två forskargrupper som Naturvårdsverket redovisade för regeringen 2015 behövs minst 300 vargar för att vargen i Sverige ska ha gynnsam bevarandestatus. Detta antal slogs också fast i en dom om licensjakt i Högsta förvaltningsdomstolen 2016 och det är vad vi har att förhålla oss till, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här