Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det började med eget kafé – nu gör Elina illustrationer och designar inredningsprylar

Hon får inspiration av kreativa miljöer och tycker att påskens konstrundor är briljanta. Särskilt att få komma in i konstnärernas ateljéer. Sin egen verkstad har hon hemma i 80-talshuset i Valbo och lusten att formge växte fram när hon och Oscar drev eget kafé i Stockholm.

De tycker om att testa nya saker och se vad som händer. När de inte kom in på Konstfack öppnade de kaféet "En maräng i Vasastan" i stället. När de skulle få barn ville de hem till Gävle och köpte ett "färdigt" hus fast de hade drömt om ett renoveringsobjekt. När Elina blev mammaledig passade hon på att läsa grafisk formgivning på distans. Nu gör hon illustrationer och formger inredningsprylar som hon säljer i Sverige, Danmark, Polen, Holland, USA och senast till Kanada.

– Så har vårt liv sett ut, säger Elina glatt. Vi tänker inte jättemycket utan provar och ser vad som händer. Huset blev jättebra. Bara vi fick in våra grejer blev det vår stil.

Villan har vit träpanel, prydliga rabatter och är byggd på 80-talet. Den ligger utanför stan med gångavstånd till fårhagar och stall men ändå nära affärer och service. Planlösningen är öppen mellan kök och vardagsrum och ljuset faller in från flera håll. Hörnsoffan är gigantisk och rymmer hur många som helst. Rakt ut finns en inglasad altan där de förlänger utomhussäsongen långt in på hösten. På väggarna hänger det konst som konstnärsvänner har gjort men också Elinas grafiska blad och affischer. Romben är en form som hon gärna återkommer till, den ovanför soffan är ett collage av akvarellmålade fält. En annan tavla med punkter som bildar ett peacemärke och texten ViGörVAdViKan är Elinas bidrag till flyktingkrisen.

– Jag satt och tänkte på flyktingarna. På hur lätt det är att prata och inget göra och bestämde mig för att jag ville bidra på mitt sätt. Därför skänker jag all förtjänst för varje såld print till UNICEF.

Än så länge jobbar hon mest hemifrån och arbetsrummet dignar av illustrationer. Hon passar på när Nils sover och Elis är på förskolan. Husköpet gick till på samma sätt som deras liv hittills har sett ut. När de såg bilderna på 80-talshuset tänkte Elina "Oj vilket perfekt hus". Med kritvita stenar i trädgården och vit inredning med svarta detaljer. Stilen var inte alls deras, ändå bestämde de sig för att lägga ett bud och se vad som skulle hända. De vann budgivningen och i dag känns huset helt rätt.

– Vi skulle inte ha tid med ett renoveringsobjekt. Med två barn, både jobb och studier och mitt nya företag är det svårt att hinna med ändå.

Flytten tillbaka till Gävle blev bättre än de hade trott. De har flera vänner som också har flyttat tillbaka och nu när de blivit föräldrar är det roligt att bo nära släkten. Oscar jobbar som träslöjdslärare och läser samtidigt på högskolan. Elina stortrivs som illustratör och formgivare, hon har hittat sitt sätt att uttrycka sig och längtar efter att kunna jobba mer. Trots att hon alltid har varit kreativ dröjde det innan hon kom på vad hon verkligen ville.

Hon har alltid haft ett stort intresse för inredning och möblerade ständigt om på flickrummet hemma i Gårdskär. En kväll på krogen i Gävle mötte hon Oscar och de ville båda studera konst. De flyttade till Stockholm och gick den ettåriga Nyckelviksskolan, han läste trä och hon textil. De varvade med tillfälliga jobb och fortsatte söka till Beckmans och Konstfack. Men efter tre år tröttnade Elina på att vänta på att komma in och ville hitta på något nytt. Då sa hon till Oscar; "Vad skulle du välja, öppna en butik eller starta ett kafé." Hon trodde att han skulle ta ner henne på jorden, i stället svarade han; "I så fall kafé." De började leta och hittade en lokal som passade, slog till och valde namnet "En maräng i Vasastan".

– Jag kunde inte ens baka maränger men vi tyckte att det lät så fint. Jag lärde mig inte det förrän veckan innan vi öppnade, sen blev macroner vår grej. Vi hade jättemycket stamkunder.

Det var där på kaféet hon började utveckla sin formgivning. Macronerna hade milda pasteller och inredningen blev en mix av 50-tal och pastell. Hon tog fram egna brickor, men också handdukar och kuddar som de sålde i kaféet. Ibland var det lugnare och då satte hon sig att rita och på det viset blev det affischer. När hon skulle fylla år önskade hon sig en webshop i present av sin bror.

Under tiden i Stockholm hade de mycket 50- och 70-talsinredning hemma. Nu har det blivit mer vitt och pasteller. Taklampan i vitt trä med organiska former har Oscar gjort och kökshanddukarna med fjärilar är Elinas design. Över köksbordet hänger en vit mini-bumling och det ljusgrå skåpet i vardagsrummet kommer från Gårdskär. Nils har en fiffig barnsäng som Oscars pappa har tillverkat. En halvmåneformad spjälsäng med ena långsidan öppen för att vändas mot föräldrarnas dubbelsäng.

– Den är jättemysig, säger Elina. Det är bara att sträcka ut armen när man vill ha kontakt. Särskilt när man ammar slipper man gå upp varje gång.

Då kommer Elis in och vill fika. Han har varit på lekplatsen med mormor men började frysa. Han gillar kakor och brukar ofta hjälpa till att baka. Elina ställer fram kanelbullar och brysselkex med sylt. Elis börjar med en av varje men blir inte riktigt nöjd. Han skruvar lite på sig.

– Får jag ta en kaka till? Säger han och skiner upp. Han vill gärna bli fotograferad med ett brysselkex.