Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det fanns inga fel på fällan

Du har i din insändare anklagat fällägaren för djurplågeri. Att i media påstå detta utan laglig grund torde falla under Brottsbalkens 5 Kap, 1 § Förtal, alternativt 2 § Grovt förtal.

Hur du själv har kunnat komma fram till att fällägaren uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, misshandlat, överansträngt eller vanvårdat ett djur, är för mig en gåta.

Herr Erickson skriver att fällfångst är plågsamt för djuret. Om detta skulle stämma så skulle Naturvårdsverket göra sig skyldiga till brott. Det är ändå denna myndighet som godkänner och testar fällorna så att de inte ska utsätta djuren för onödigt lidande.

Alla fällor som används av Sveriges jägare är testade och godkända av Naturvårdsverket efter samråd med Statens Jordbruksverk.

Till vår hjälp har Naturvårdverket en mängd sakkunniga och utbildade inom ämnesområdet som utfört testerna och som kommit fram till resultaten. Det är alltså en opartisk vetenskaplig bedömning som bygger på fakta och inte på egna känslor, uppfattningar och ställningstaganden.

Fällan i insändaren är av typen ”Värmländsk tunnelfälla”, troligen den äldsta och mest använda fällan för levande fångst av räv och grävling i Sverige. Även andra typer av viltdjur kan gå in i fällan, så som katt eller duvhök. Men då det är en levandefångstfälla, så är det bara att öppna luckorna och släppa ut det oönskade djuret. Fällorna är konstruerade och testade så att djuren inte ska skada sig i fällorna, men även vid fällfångst kan det hända olyckor, så som i all verksamhet. Huruvida aktuell duvhök blev skadad i fällan eller om den sökte mat i fällan för att den redan var skadad, kan jag inte svara på. Då den hade en skada på benet, kontaktades länsvakthavande polisbefäl i Gävleborgs län, som beslutade om avlivning. Den aktuella oskadda katten släpptes ut av fällägaren.

Fällan i insändaren har av någon anmälts till Länsstyrelsen i Gävleborg, som utövar tillsynen i dessa fall. Efter inspektion av fällan, så framkom inga klagomål eller fel på fällan. Fällägaren blev rekommenderad att byta ut en del av fällan. Jakttillsynsmannen tyckte att fällägaren hade gjort utöver vad som är behövligt lagstadgat. En speciell inspektör fanns med för att utöva tillsynen av den påstådda lukten på platsen. Det fanns inget att anmärka på.

De animaliska viltdelar och fjädrar i och intill fällan är till för att locka räv och grävling.

I samband med underrättelsen av tillsynen diskuterade jakttillsynsmannen och fällägaren problemet med att en äldre kvinna som motsätter sig fällan, nu förlagt sina promenadturer intill fällan. Då detta stör fällfångsten är detta ett ingrepp i fällägarens jakträtt. Jakträtten har starkare rätt än allemansrätten, om nu denna skulle åberopas. Den aktuella fällan har tidigare utsatts för sabotage som är polisanmält.

Jag tillhör en grupp människor som älskar och lever för att vara ute i naturen och få upplevelser genom jakten och fisket. Det är inte bara skjutögonblicket som är en uppevelse för en jägare. Allt från att få se en slaguggla slå ett byte till att få se stortjuren närma sig passet är en jaktupplevelse för oss.

Jägarna har nog aldrig ställt en massa krav och pekpinnar på andra intressegruppers verksamheter och utövande. Men det är många som önskar ändra och reglera oss.

Vi, jJägarna och Naturskyddsföreningen, vi är två olika intressegrupper som troligen aldrig kommer att få en samsyn. Dock bör vi båda sträva efter att respektera varandra och varandras intressen. Opinionsbildning och politiskt påverkande arbete för vår sak, ska vi båda organisationer jobba med.

Men detta arbete ska vara sakligt och korrekt, inte gå ut på att smutskasta den andre för att själv försöka vinna mark. Detta torde enbart förlöjliga och såra den egna sakfrågan! Fällägaren

Fällan i insändaren har av någon anmälts till Länsstyrelsen i Gävleborg, som utövar tillsynen i dessa fall. Efter inspektion av fällan, så framkom inga klagomål eller fel på fällan. Fällägaren blev rekommenderad att byta ut en del av fällan.

Fällägaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare