Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det finns ett hemligt bockbrännarsällskap”

Flera brandmän i Gävle är medlemmar i en hemlig förening som ligger bakom flera bockbränder.

Påståendet görs av Lawrence Jones, själv dömd bockbrännare.

– Och jag står för vad jag har sagt, kommenterar han för GD.

– Är det den amerikanske pajasen nu igen? undrar däremot Hans Johansson, brandman.

Annons

En artikel i den smala tidskriften Filter väckte visst uppseende i Gävle i går.

Amerikanen Lawrence Jones, mest känd för att ha bränt ner 2001 års julbock dagen före jul, anklagar i det senaste numret brandmän i Gävle för att inte bara släcka bränder utan även starta dem.

Närmare bestämt är det julbocken som brandmännen skulle tända eld på. Och än mer exakt är det brandmännen Gävle Brandkårs Idrottsförening som ligger bakom bränderna, alltså samma brandmän som byggde bocken innan kommunens arbetsmarknadsenhet övertog sysslan.

GD ringde Lawrence Jones, som numera bor i Charlotte i North Carolina, för att fråga honom vad i all världen det är han säger.

– Du väckte mig. Vem är du?

GD förklarar sitt ärende och återger vad som stod i tidskriften om att brandmän i ett hemligt sällskap är de verkliga bockbrännarna.

– Det har jag inte sagt. Men det finns ett hemligt sällskap. Jag står för det jag har sagt.

När GD försöker ställa ytterligare frågor verkar amerikanen vakna till liv och ber oss återkomma med besked om vi kan betala 10 000 kronor för en intervju eller en artikel som han skriver själv.

– Nu kan jag inte lämna några mer kommentarer eftersom jag inte har läst tidskriftsartikeln.

GD tackar då för att ha fått uppta amerikanens tid.

Efterforskningarna om vad som är sant och falskt fortsätter. En källa berättar att det förvisso finns ett bockbrännarsällskap, även om det knappast handlar om Gävle Brandkårs Idrottsförening.

Det sällskapet ska ha erbjudit Lawrence Jones hedersmedlemskap när han släpptes på fri fot efter att ha bränt bocken. Ytterligare en källa pekar ut en konstnär som ordförande.

”Spåren” pekar då mot Hans ”Limbus” Tjörneryd, konstnär från Gävle som numera bor halva året i Brasilien.

– Det stämmer! Jag är ordförande. Och Lawrence Jones är hedersmedlem på heltid!

Hans Tjörneryd befann sig i går i Spanien och var inte informerad om nyhetshändelserna i Gävle.

– Vi brände massvis med bockar, på varvet, det var stora grejer! Men nej, vi brände aldrig den riktiga julbocken på Slottstorget.

Inte heller vill brandmännen kännas vid att de skulle ha bränt någon bock.

– Är det den amerikanske pajasen igen? Han vill väl göra sig ett namn. Det finns ingen anledning för mig att brusa upp över något som är fullständigt taget ur luften.

Det säger Hans Johansson, ordförande i Gävle Brandkårs Idrottsförening.

– Det stämmer att vi byggde den förut. Men vi är en ideell förening och hade inte råd att fortsätta. Jag skulle vilja att amerikanen visade en lista över medlemmarna i den där ”hemliga föreningen”. Det lär i varje fall inte finnas några brandmän på den.

Som av en händelse restes årets julbock i går. Bockkommitténs ordförande, Eje Berglund, hade inte mycket till övers för påståendet om brandmän som tänder på. Däremot utlovades förstärkt bevakning i år, efter branden i fjol då kommunens webbkameror slogs ut i en koordinerad cyberattack.

– På grund av det har vi anlitat ett bevakningsföretag. Jag kan inte gå in på vilket företag det handlar om eller hur de ska lägga upp bevakningen, säger han från Slottstorget.

Eje Berglund tror snarare att spelbolagens odds ligger bakom de återkommande bränderna, snarare än hemliga bockbrännarsällskap.

– Så är det nog. Sedan kan man tänka sig att flera går ihop, i ett ”sällskap” då, för att kunna satsa mycket pengar.

Trots bevakningsföretaget är Eje Berglund pessimistisk till att årets bock ska undgå lågorna.

– Personligen tror jag inte att vi får montera ner den i helt skick. Men vi hoppas att den åtminstone klarar sig över jul.

Annons