Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns mycket kvar att göra

Alliansens riksdagsledamöter i länet replikerar en debattartikel från sina socialdemokratiska kollegor om sjukförsäkringen

Våra socialdemokratiska kollegor frågar oss om vi är nöjda med de stor förändringar som gjorts av sjukförsäkringen. Svaret är att vi inte är nöjda. Vi har idag en sjukförsäkringen som är mycket bättre än den som socialdemokraterna lämnade efter sig 2006 men det återstår ett antal korrigeringar på områden där vi ser brister. Flera förslag har tagits fram som bland annat ska hjälpa de som inte haft någon inkomst att försäkra och därför nu inte får någon sjukpenning. Vi vill också gå vidare med att hjälpa de ungdomar som idag fastnar i aktivitetsersättning.

Socialdemokraterna vill, som i så många andra frågor, gå tillbaka till hur det var förr. I det här fallet sjukförsäkring modell 2006. Vi hade då, trots världens kanske friskaste befolkning, de absolut längsta sjukskrivningarna. 220 000 helårssjukskrivna med en genomsnittlig sjukfrånvaro på 40 dagar per år. Närmare 15 procent av arbetskraften var sjukfrånvarande. Få fick hjälp tillbaka utan fick år efter år sitta hemma med sin passiva sjukskrivning. Hur länge man var sjukskriven varierade stort med var i landet man bodde. Ju längre norrut desto längre sjukskrivning var formeln. Varje dag förtidspensionerades 140 personer.

Den socialdemokratiska regeringen insåg att hela sjukförsäkringen hade spårat ur och tillsatte Anna Hedborg för att ta fram förslag till en ny reform. En av de frågor som hon ombads ta ställning till var just bristen på fasta tidsgränser i den svenska sjukförsäkringen. Alla andra länder har nämligen fasta tidsgränser.

I Finland kan man exempelvis bara vara sjukskriven 300 dagar inom två år. Behovet av en större reform var skriande. Långa passiva sjukskrivningar och samtidigt ett stort missnöje från de som fick sin sjukpenning indragen.

Gång på gång fick den socialdemokratiske sjukförsäkringsministern i riksdagen svara på frågan varför cancersjuka inte fick sjukpenning.

Utredarens slutsats var klar. Sjukförsäkringen har tillåtits bli en parkeringsplats för problem den inte är avsedd för. Sverige måste liksom alla andra länder ha fasta tidsgränser i sjukförsäkringen. Alliansregeringen la därefter de förslag som ledde till att sjukförsäkringen idag är betydligt bättre fungerande än den var 2006.

Mycket återstår dock att göra. Alla större reformer följs av utvärderingar och förslag till korrigeringar. Inspektionen för socialförsäkringen har nyligen konstaterat brister i hur Försäkringskassan hanterar de nya reglerna. Det måste åtgärdas. En utvärdering från Karolinska institutet visar att rehabiliteringsgarantin inte fungerar som den var tänkt. Även detta måste åtgärdas men att gå tillbaka till den havererade sjukförsäkring som socialdemokraterna lämnade efter sig 2006 kommer det aldrig att bli tal om.

Tomas Tobé, M

Margareta B Kjellin, M

Lars Beckman, M

Hans Backman, FP

Anders W Jonsson, C

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel