Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns så många duktiga kvinnor"

Ing-Marie Andersson Drugge har precis blivit invald i en styrelse för första gången. Nu kommer hon att få både utbildning och mentor genom regeringens nya styrelseprogram. – Jag tror att det kommer bli väldigt spännande, säger hon till GD.

Annons

Gefle Dagblad berättade i torsdags om Inger Åslund från Kungsgården som blivit utvald att delta i Maud Olofssons program ”Styrelsekraft”. En satsning på 200 svenska kvinnor som regeringen gör för att få fler kvinnor till företagsledningar.

Med start i höst ska dessa få varsin mentor och ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor. Därutöver ingår också ett antar träffar och en avslutande tentamen ett år senare. Detta exklusiva program blev snabbt populärt, och fick 1400 sökande till de 200 platserna.

I dag kan GD presentera ytterligare en deltagare från länet. Nämligen Ing-Marie Andersson Drugge från Gävle Strand. Hon jobbar i Stockholm på Outokumpu, och har tidigare huserat på andra stålföretag som Ovako och Sandvik. Där är hon teknologi- och strategiansvarig, och kordinerar allt möjligt. Till exempel kvalitet, miljö, säkerhet, investeringar och utveckling.

Nu har hon har precis blivit invald i en styrelse för första gången, när Outokumpu går ihop med SSAB i Fagersta. Med lång erfarenhet i stålbranschen är hon van att vara ensam kvinna på en mansdominerad arbetsplats.

– Jag trivs jättebra, men jag vet att det krävs skinn på näsan för att klara av det, säger hon.

Under årens lopp har hon träffat många duktiga och kompetenta kvinnor, och tycker därför att det är viktigt för kvinnor får samma chans som män i sina yrkesliv. Särskilt med tanke på att antalet kvinnor i styrelser nu har slutat att öka. Ing-Marie berättar att antalet kvinnor på högt beslutande poster ökade något efter hotet om kvotering som kom för ett par år sedan, men att utvecklingen nu stannat av igen.

– Det finns 50 procent kvinnor och 50 procent män. Varför kan det aldrig vara så i en företagsledning?

Ing-Marie tycker att det känns jättekul att ha blivit utvald till programmet. Hon tror att det kommer bli väldigt spännande, och ser många fördelar med att få delta. Exempelvis att kunna skapa ett kontaktnätverk, och öka sina kunskaper i hur man driver ett företag. Hon hoppas att programmet ska kunna hjälpa henne i det styrelsearbete hon nyss blivit invald att delta i.

– Det finns så många duktiga kvinnor! Det här är ett mycket bra initiativ från regeringen.