Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det fuskas med lex Maria

Varje år dör 3 000 personer och 105 000 skadas i vården på grund av felbehandlingar eller dålig hygien, enligt en uppskattning av Socialstyrelsen. Det är dessvärre väl känt sedan tidigare och det är fullständigt obegripligt att dessa hissnande siffror handlar om svensk sjukvård i nådens år 2009.

Dock har många, patienter som vårdpersonal, vittnat om snusket på våra sjukhus. Toaletter med spår av avföring på golv och väggar eftersom de städas alltför sällan och alltför slarvigt är bara ett exempel i raden. Dålig personlig hygien hos personalen, speciellt dålig handhygien, är ägnat att förvåna. Varför förstår så många inte hur viktigt det är att tvätta händerna?

Redan Florence Nightingale förstod under Krimkriget, 1853 till 1856, hur viktigt det var med rena bandage och rent vatten. Framförallt rent vatten.

Vissa medicinska landvinningar tycks ha svårt att slå igenom...

Som om det inte vore illa nog med felbehandlingar och dålig hygien på våra sjukhus så struntar landstingen systematiskt i att följa lex Maria-lagstiftningen, den som stadgar att allvarliga skador i vården ska anmälas av vårdgivaren, det vill säga landstinget, till Socialstyrelsen.

Dagens Nyheter har räknat anmälningar och funnit att förra året gjordes endast 1 618 anmälningar enligt lex Maria. Det motsvarar drygt en procent av de som anses ha dött och skadats i vården. Samtliga 105 000 som beräknas ha skadats i vårdapparaten kan rimligen inte vara så illa däran att de faller under lex Maria, men de 3 000 som dött på grund av felbehandling skulle definitivt ha anmälts enligt lex Maria.

Det är viktigt att lex Maria respekteras, inte minst därför att begångna misstag inte ska upprepas. Det är viktigt också från rättssäkerhetssynpunkt och för allmänhetens tilltro till vårdapparaten.

Socialminister Göran Hägglund, KD, är ytterst ansvarig för den svenska sjukvården. Han menar att lex Maria är ett fiasko om så få anmälningar görs och aviserar en ändring i patientsäkerhetslagstiftningen. Fokus ska flyttas från att hitta syndabockar till att hitta de riskfyllda delarna av vården. På så sätt hoppas man kunna förmå fler att anmäla.

Och det är naturligtvis så att om anmälaren riskerar att själv prickas eller få en anmärkning så är det ju så mycket enklare att inte göra någon anmälan.

Mot bakgrunden att ofattbara 3 000 patienter årligen dör på våra sjukhus av felbehandling eller dålig hygien är det naturligtvis av yttersta vikt att varje dödsfall anmäls och utreds så att inte samma misstag upprepas. Och upprepas. Och...

Hur många har dött i onödan av just det skälet? Tanken svindlar...