Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det gäller att hålla seglet uppe

GÄVLEVad gör det att det regnar när man ändå blir blöt? För blöta blir deltagarna garanterat på sjösportlägret i Hillevik.

- Det är varmt i vattnet men kallt på land. Men regnet har inte kommit förrän vi åkt hem, konstaterar en av deltagarna.
I två veckor drillas närmare 40 flickor och pojkar i 10-15-årsåldern i sjösport. De får prova på paddling, vindsurfing, segla optimistjolle och åka vattenskidor.
- Jag åker slalom men har aldrig provat vattenskidor, säger Jonatan Zackrisson där han står och väntar på sin tur.
På bryggkanten sitter Marcus Bergman och håller stadigt i bygeln. Båten sätter fart, linan spänns och Marcus plumsar i vattnet. På tredje försöket lyckas han hålla sig på skidorna. Han sträcker upp ena armen i en segerviss gest och de övriga grabbarna på bryggan jublar.

Vattenskidor
Den här dagen har blå gruppen Stefan Klavebro som instruktör. Stefan är den sjunde bästa i Sverige på vattenskidor. Men att han är ett stort namn inom sporten väger lätt bland grabbarna.
- Jag hade lagt upp en fin teorikurs men Micke ville åka skidor så alla stack. Alla gick iväg utan ledare fast de inte får, säger Stefan lite strängt.
Grabbarna ler lite urskuldande och lovar att aldrig göra om det. För det handlar om säkerhet och flytväst på bryggan är ett måste.
- Vi har inte haft något svinn än, säger Stefan skämtsamt.
Grabbarna stortrivs trots att det bara är 17 grader i luften och mörka regnmoln täcker himlen. Några är här för andra och tredje gången.
- Jag kände inte nån när jag kom hit men har skaffat nya kompisar, berättar Alexander Jansson.
Han är med för tredje året och tycker att vindsurfing och vattenskidåkning är roligast.
- På första lägret hade jag svårt med vindsurfingen. Då var det inte så roligt men nu är det mycket roligare, berättar han.
Ute på vattnet är det fullt av aktiviteter. Några tjejer tränar optimistjolle, ett par grabbar ligger nästan hela tiden i vattnet efter att ständigt ha förlorat kampen mot vindsurfingseglet.
- Man får mycket träning och ledarna är snälla. Man tränar balansen. Och så sover man gott sen, säger Micke Borgqvist.
Kan tro det. Från tidig morgon till sen eftermiddag tränar de vattensport. Bara vid lunchtid går de upp till huset för att äta och byta om.
- Men nästa torsdag ska vi sova över på Tårtön, berättar en kille med förväntansfull min.
Det är Gefle Segelsällskap, Gefle Kanotklubb, Gävle vattenskidklubb och Tungsurf som lånar ut utrustning så daglägret blir möjligt. Det enda som behövs för att få vara med är att ungdomarna har åldern inne, betalar en kursavgift och att de kan simma 200 meter. De här deltagarna verkar kunna simma mer än så. De är som fiskar allihop.
- Är det någon som vill prova fotåk. Den som klarar det får 2 000 kronor, hojtar Stefan.
Nästan alla killar ropar "Jag vill!". Adam Eriksson hoppar i vattnet. Han får instruktioner av Stefan hur han ska hålla kroppen och linan. Adam tycker att det verkar svårt.
- Tror du jag skulle betala 2 000 om det var lätt, undrar Stefan leende.
Adam är klar. Båten startar. Plopp och Adam försvinner djupt under ytan. Han kommer snabbt upp igen, fräser och spottar vatten.
Det blev inget svinn den här gången heller men flera av de andra killarna backar lite försiktigt längre upp på bryggan.
- Det är alltid båtförarens fel om det inte går bra, säger Stefan lite tröstande.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se