Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gamla året ut – de nya löftena in

Annons

Hur man än vrider och vänder på det så finns det absolut inget ämne i världen just nu som tycks vara viktigare att skriva om än det gångna samt det nya året. Det är ju trots allt nyårsafton. Jag undrar hur många krönikörer som just nu gnuggar upp ett köttsår i pannan med sin blyertspenna och febrilt försöker komma ihåg vad som varit viktigt nog att nämnas under 2010.

Men det är ju så, väldigt mycket händer på ett år. Personligen, lokalt, internationellt och så vidare. Så mycket att minnas tillbaka på samtidigt som man ska sortera förväntningarna på det nya året. Hur fan sammanställer man något sådant?

Jag skulle kunna radda upp en handfull punktlistor och systematiskt pladdra på om bra och dåligt under 2010 men vet ni, det tycker jag är rätt onödigt. Bra och dåligt kan skilja sig markant från person till person och då väljer jag att inte ta upp någonting i stället. Förutom Kanal 5, dess tankesmeder och programmen som blev resultatet av fullkomligt noll hjärnaktivitet – det var årets sämsta bedrift och det kniper jag inte igen med.

Hur som helst, i dag är det 31 december och hela befolkningen blickar tillbaka för att sedan snabbt blicka framåt. Det som fascinerar mig med denna magiska afton är att människans önskan om att förbättras aldrig är så tydlig som i dag. Jag pratar förstås om allas våra nyårslöften.

Det är femtiotvå veckor på ett år. I runda drag alltså cirka femtiotvå måndagar som man hade kunnat börja sitt nya liv på, för av någon anledning är det fullkomligt otänkbart att börja förbättra sig själv på en torsdag. Det är när man har misslyckats med sina mål på alla dessa femtiotvå måndagar som man blir ganska arg på sig själv och sin medvetslösa disciplin och tänker att ”Nä minsann, efter nyårsafton, då jävlar”. Då blir det ett nyårslöfte och då har jag inget val. Detta fenomen blir som mest underhållande när nyårslöftena berör viktnedgång och motion för jag sätter tippen av min näsa på att varenda jävel äter en bakiskebab på nyårsdagen. Bra start på året? Inte så värst, nej.

Nyårslöften överlag är något väldigt svårt att tampas med tror jag. Det enda löftet till mig själv jag lyckats hålla var det om att jag under 2010 skulle flytta. Och det gjorde jag ju, men det var för att jag visste att jag skulle flytta så jag är osäker på om det kan klassas som någon bedrift. Det jag dock inte lyckades med var att få en utställningskropp genom att spela tv-spel och äta Frisco-mål, jag lyckades inte med att bli mästerkock genom att bjuda på spaghetti och ketchup och jag lyckades inte heller med att förstå mig på politik.

Så inför 2011 har jag blivit realist och skippar alla löften med hänvisning till att jag någon gång under det kommande året nog ändå kommer känna att jag förbättrats på något plan. Gör jag det inte slipper jag åtminstone femtiotvå måndagar med ångest. Det ska jag fira ikväll med en rejäl mängd mat och lite alkohol. I morgon inleder jag året med en kebab värd att offra nästippen för.

God fortsättning och Gott Nytt År!

Justine Östergren

Krönikör på GD Nöje

justine.ostergren@hotmail.com

Annons