Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går framåt för Sandviken Energi

SANDVIKEN
På 18 månader har Sandvikens Energi fått tillbaka 10 000 elkunder i kommunen.

Annons
- Det är bättre än vi förväntat oss, säger Krister Söderberg, VD för bolaget. Att på så kort tid få mer än 50 procent av alla hushåll i kommunen är bra.
Det var 1996 som elmarknaden blev avreglerad. Sandviken, Gävle och Hofors bildade tillsammans Gästrike kraft för att gemensamt kunna köpa el till ett bra pris för sina konsumenter.

Lokalt missnöje
- Men det blev för stort risktagande i och med elbörsen, menar Söderberg. Därför såldes Gästrike Kraft till Vattenfall 1 januari 1999. Samtidigt skrevs ett avtal att ingen av de tre kommunerna skulle få sälja el under två år.
Efter de två åren valde Vattenfall att ta bort Gästrike Kraft och det var då det lokala missnöjet uppstod.
- Kunderna kände att de tappade den lokala känslan, menar Krister. Det var många som besökte oss och ville att vi skulle börja sälja el igen.
Men den svenska elmarknaden styrs i dag av några gigantiska bolag. Det är Vattenfall, Sydkraft och Fortum som tillsammans svarar för 90 procent av elleveranserna i Sverige. Av de tre företagen är det bara Vattenfall som är helsvenskt. Fortum ägs av finska staten och Sydkraft av bolag i Tyskland.
- För oss var det inte lätt att gå in på den marknaden, menar Krister Söderberg. Men vi lyssnade på våra kunder och hittade ett sätt som går ut på att vi är återförsäljare åt Mälarenergi. Fördelen för våra kunder är att de bara går en faktura till skillnad mot tidigare när det var två.

Nöjda kunder
- Det märks också att kunderna blivit nöjda med en faktura, säger Inga-Lena Rönnqvist på den administrativa avdelningen. Vi har många kundbesök och det är bara positiva tongångar.
Enligt Krister Söderberg är den stora anslutningen ett bevis på att kunderna känner förtroende för Sandviken Energi.
Inom kommunen är boende i Årsunda och Österfärnebo inte med i energibolaget. De har egna elproducenter.
För en månad sedan fick boende i Hofors möjlighet att ansluta sig till Sandviken energi. Då hade bolaget sedan nyår redan skötte elfakturorna för Hofors.
- På en månad har vi fått 500 kunder i Hofors, säger Söderberg. Också det över all förväntan. Förhoppningsvis ska vi i framtiden även kunna få en bättre täckning i Hofors eftersom det finns över 6 000 nätpunkter i den kommunen.

Förbättringar
Inom de närmaste åren kommer flera förbättringar för kunderna att göras. Bland annat ska en fjärravläsning kopplas in och kunden får sedan betala exakt så mycket han har gjort av med.
- Det ska vara genomfört i hela Sverige 2008, säger Krister Söderberg. Inom vår kommun är det redan genomfört på öarna i Storsjön och i Lumsheden.
Så visst går utvecklingen framåt.

JÖRGEN LARSSON