Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går nedåt

Annons

Undrar ni hur det går med min vikt?

Jag berättade i höstas att jag hade börjat äta pulversoppa tre gånger om dagen och inget annat? Inte så kul kanske men förhoppningen var att jag skulle gå ner i vikt.

Jag satte upp ett delmål, den vikt jag skulle ha till jul och ett slutmål, den vikt jag vill ha resten av mitt liv och dit har jag tänkt nå i början av juni, inför sommaren.

Men det är inget program vilket som helst som jag har följt. Min coach Marie-Louise på Xtravaganza har haft kurs med oss i gruppen, först varje vecka och nu på slutet varannan vecka och både informerat och peppat oss. Vi har fått en cd-skiva med mental träning att lyssna på och en bok att läsa i och fylla i olika uppgifter. Det kallas helfart när man bara äter soppor och det gjorde jag i tre veckor. Sen går man på halvfart och då får man äta både frukost, lunch och middag och däremellan mellanmål. Måltiderna består i huvudsak av proteiner, grönsaker och sallad. Viktigast av allt är att man lär sig tänka annorlunda och kombinera maten med motion.

Så sanningens minut, hur har jag klarat mig?

Jo tack, bra.

Jag kan mäta på olika sätt. Min metaboliska ålder har förändrats under hösten. Jag är nu tolv år yngre än när jag började i höstas.

Jag har mått bättre i höst än på länge, känt mig full av energi och för det mesta på gott humör. Jag har fuskat med maten ibland, som när jag var i Frankrike och inte kunde motstå varken ost eller vin. Men mängderna var måttliga och hösten har i princip varit helvit. Och jag ser det inte som fusk. När jag har ätit och druckit har jag njutit av mina små snedsteg, utan att känna dåligt samvete.

Att gå på gym ett par gånger i veckan, kombinerat med yoga som jag gått på i många år, har nu blivit till ett behov. Jag har fått en helt annan kondition och mår som sagt jättebra.

Och jo, jag har nått mitt delmål, fast det är några veckor kvar till jul. Nu väntar både fester och den goda julmaten och den tänker jag njuta av, men med sans och i urval.

Det är bättre att äta fel än att hoppa över ett mål, säger Marie-Louise. Och efter jul tar jag nog en tre veckors soppkur igen som återställare, så att jag kommer på rätt spår och når min målvikt till sommaren.

Hittills har jag gått ner åtta kilo och det känns. Jag hoppas att det även syns.

KERSTIN MONK

Krönikör