Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det har alltid förekommit psykningar inom idrotten

Slutspelsbandy mellan SAIK och Hammarby tidigt 70-tal. Mycket folk på Norra IP. Gratispublik står på balkongerna efter Ynglingagatan, där jag pallade äpplen i ungdomen.

Det är fotografernas väskor som står bakom målburen, om ni undrar. Var man rutinerad som fotograf ställde man sig alltid till vänster om målvakten så inte måldomaren skymde kameravinkeln. Kolla på fotografen som står på andra sidan buren vid hörnflaggan. Ingen bra vinkel för just denna bild.

Det har väl alltid förekommit psykningar inom idrotten. Det visar den här bilden. Ralph Erikson har rundat Bajens målvakt Börje Andersson ute vid straffpunkten och sen lägger Ralph retfullt upp bollen en centimeter bakom mållinjen. Måldomaren i äppelknyckarbyxor har inte höjt flaggan, han måste luta sig fram och se efter kortlinjen om bollen verkligen är över linjen. Sen höjer han flaggan. Mål!!!

Det är nästan det enda jag kommer ihåg från min bandykarriär, säger Ralph när jag ringer upp honom. Ja... jag kommer ju också ihåg händelsen och säkert flera som var där och såg matchen. Men jag skämdes lite över tilltaget, jag skulle inte uppträtt så där. Jag bad Börje om ursäkt senare, säger den alltid sympatiske Ralph. Men psykningar har väl alltid förekommit inom idrotten. Ralph håller med men skäms ändå fortfarande lite grann. Ja, men tänk hur Bosse Nilsson och Rolf Dala Dahlkvist med flera kunde hålla på, säger jag. Jo... det är så sant, där ligger man ju klart i lä, skrattar Ralph.