Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här är Jeff Bridges film

Så fick han då till slut sin Oscar. Jeff Bridges har blivit nominerad fyra gånger tidigare men nu var det dags.

Hela filmen vilar faktiskt på Jeff Bridges, hans roll är helt dominerande, det är hans film. Han spelar Bad Blake, en countryartist på dekis. Bad beskriver situationen som ”I used to be somebody, now I am somebody else”.

Bad dricker för mycket och det har han gjort länge, men han genomför sina spelningar som numera äger rum på bowlingställen långt ute på landet i ingenstans där han fortfarande har sina fans. Det är fans i hans egen ålder, de unga har glömt bort honom. Det har kommit nya artister som drar jublande skaror. De vill ha hans låtar men de vill inte ha honom som artist.

Så kommer en kvinna (Maggie Gyllenhaal) in i hans liv, en journalist som ska intervjua honom. Hon gör större intryck på honom än alla kvinnor som alltid finns till hands efter konserterna. Bad Blake försöker skärpa sig, han dricker mer i smyg än helt okontrollerat.

Det är en sorglig film på många sätt om en dalande artist som publiken sviker och om en människa som håller på att supa bort sig själv. Men samtidigt är det en oväntat vänlig film. Bad Blake har sin manager kvar och en god vän (Robert Duvall) som ställer upp och ser till honom när han super för mycket. Han har dessutom en lojal yngre kollega (Colin Farrell) som inte överger honom i sin egen framgång.

Liknande filmer har gjorts förr men Jeff Bridges är den bäste. Han är trovärdig som sångare och gitarrist eftersom han både kan sjunga och spela, det visade han redan i De fantastiska Baker Boys. Framförallt är han trovärdig som en kille på dekis, som han visade i The Big Lebowski där han spelade The Dude.

Nu är han åter en Dude, fast i större förfall, en Dude som man önskar ska resa sig till slut.

Christina Hygge