Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här är ju ingen liten grej"

– Valberedningen vet om det så klart – det här är ju ingen liten grej.
Det säger kommunalråd Gin Akgul Hajo, V, om brottet som hon är dömd för.

Ockupationen av Folkets Hus i Stockholm ägde rum när Gin Akgul Hajo var 21 år gammal. I dag säger hon så här om händelsen som fick henne fälld för olaga frihetsberövande:

– Det var en känslig tid i kurdernas historia, man handlade väl i stundens hetta. Jag skulle självklart inte göra om det där i dag, men jag är fortfarande aktiv inom den kurdiska frågan, säger hon.

Har du berättat det här för partiet?

– När jag kom in i partiet berättade jag om det här. Valberedningen vet om det så klart – det här är ju ingen liten grej.

Vad tror du väljarna tänker?

– Självklart ska man inte göra olagliga saker. Det hände för länge sedan, och jag skulle inte göra om det. Men jag går fortfarande på fredliga demonstrationer eftersom jag vet att det ger effekt.

Fotnot: Flera av de målsägande var – ett år efter ockupationen – fortfarande påverkade av händelsen. Några led av sömnsvårigheter eller hade svårt att hantera höga ljud och folksamlingar, andra kände otrygghet på den egna arbetsplatsen.

LÄS ÄVEN: Hajo dömd för olaga frihetsberövande.