Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det här är rent ocker”

De höjda färdtjänsttaxorna innebär 1 800 kronor extra per år i resekostnader för Sally Molin-Larsson, bara för resorna till affären en gång i veckan.

– Det här är rent ocker, säger hon.

Hon har haft färdtjänst i över tio år och har sett en stadig försämring. Det gäller inte bara färdtjänsten. Systemet med sjukresor är nu så urholkat att det inte lönar sig för henne att använda den tjänsten. Det blir billigare att betala en vanlig taxiresa till sjukhuset från Sätra.

Den nya färdtjänsttaxan kommer att knapra ännu mer på den magra pensionen och hon undrar om politikerna verkligen har tänkt igenom hur systemet slår. Hon tror att många pensionärer är rädda för att klaga, men själv har hon inga sådana betänkligheter.

– Det är ju inte bara jag som drabbas. Det slår alltid hårdast mot de svagaste, säger Sally Molin-Larsson.

En gång i veckan brukar hon ta färdtjänst för att handla. Då behöver hon ha hjälp av föraren att bära in matkassarna och det har hittills inte kostat något extra. Nu höjs inte bara kostnaden för resan. Den så kallade utökade chaufförsservicen kostar efter den 1 oktober 15 kronor.

Sally Molin-Larsson får efter höjningen en årskostnad på 5 500 kronor bara för att handla sin mat.

– Vilken annan skulle acceptera det? undrar hon.

Och nu undrar hon om hon i fortsättningen kan åka färdtjänst till sin bästa vän, i Stigslund.

– Det kommer jag nog inte att ha råd med.