Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här är skamligt"

HOFORS Avgiften för slamtömning från enskilda avloppsanläggningar ökade med 31 procent vid årsskiftet för invånarna i Hofors kommun.Från 685 kronor till 900 kronor per år. Många har reagerat. - En helt orimlig höjning, säger Martin Pedersen i Torsåker. Det här är skamligt och nu måste vi protestera.

Annons
Från nyår gäller gemensamma avgifter i hela Gästrikland sedan Gästrike Återvinnare tagit över allt ansvar för avfallshanteringen. För de som bor i Hofors innebär det en kraftig höjning av slamtömningstaxan.
Den nya avgiften på 900 kronor för slamtömningen kom som en chock för Martin Pedersen. Strax före jul betalade han 685 kronor för förra årets tömning.
Höjningen är vansinnig, anser han.
- Vi måste protestera, det här är direkt hutlöst.
Han ser inga skäl som motiverar den enorma höjningen eftersom han inte producerar mer slam än tidigare. Som ensam pensionär tycker han att det redan är svårt att få ekonomin att gå ihop. Någon höjning av pensionen blir det ju inte, men alla avgifter ökar däremot kraftigt.
- Det här är ju en dold skattehöjning, säger han.

Lars- Erik Sköld, förbundsdirektör för Gästrike Återvinnare, har fått många samtal från upprörda fastighetsägare om avgiftshöjningen. Han har förståelse för att folk reagerar, men hävdar att höjningen är motiverad.
- Entreprenaden, kostnaden för att hämta slammet, har blivit dyrare liksom behandlingskostnaden och vi måste ta ut avgifter som täcker kostnaderna, säger han.
Lars-Åke Sköld påpekar att avgiften i Hofors var för låg förra året, då gick det inte ihop. När nu alla får betala lika mycket innebär det att de som bor i Hofors får en mycket kraftigare höjning än exempelvis de som bor i Gävle. Där ligger höjningen bara på 85 kronor.
Däremot ska det inte bli några chockhöjningar de kommande åren, tror Lars-Åke Sköld. Avtalet med entreprenören sträcker sig över fyra år och indexregleras.
Hushållen i Hofors och Sandviken har emellertid fått den lägsta höjningen av sopavgiften, bara 1,8 procent för 2004. I stället ökade deras avgift kraftigt inför 2003.


Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom_gd.se