Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här håller vi på med på Konstcentrum

Björn Widegren undrar i tisdagens tidning med anledning av den vandaliserade skulpturen Vallpojken vad vi håller på med på Konstcentrum. Det berättar jag gärna.

Först vill jag gärna ge rätt bild av ärendet. Skulpturen ”Vallpojken” av Pere Pujol blev vandaliserad påsken förra året och inte för två sedan som det står i artikeln. Pojkens ena arm bröts av helt från skulpturen och togs med från platsen.

Konstcentrum tog omedelbart kontakt med GDJ-fonden för att diskutera bästa sätt att gå vidare i ärendet. Erfarenhet har visat att stulna verk eller stulna delar ibland lämnas till polisen, eller på annat sätt återbördas eller lämnas anonymt på allmän plats.

Vi valde därför att avvakta med förhoppningen att armen skulle komma till rätta. Parallellt med detta undersökte Tryggve Ahlgren, tidigare i fonden och nu hedersledamot, om formarna till skulpturen möjligen fanns kvar. Detta visade sig tyvärr inte vara fallet och är en av orsakerna till att ärendet dragit ut på tiden längre än normalt. I detta läge fanns alternativen att försöka återställa skulpturen i dess ursprungliga skick eller att som Tryggve Ahlgren föreslagit köpa in en helt ny skulptur av samme konstnär. I vidare samtal under hösten har GDJ-fonden framhållit att de allra helst ser att skulpturen återställs i ursprungligt skick och det är det vi nu arbetar vidare med.

Konstcentrum har under hösten begärt in en offert för kostnaden att helt återställa skulpturen och har efter detta sökt 150 000 från kommunstyrelsens donationsfonder och väntar för närvarande på besked om detta. Konstcentrum har kontinuerligt under arbetets gång haft återkommande kontakter både med Tryggve Ahlgren och med GDJ-fondens styrelse genom Anders Franck och i möten med hela styrelsen.

Gävle är känt som en av Sveriges ledande skulpturstäder och de ca 25 konstverk som GDJ-fonden donerat till kommunen är av central betydelse för detta goda rykte.

Jag upplever samarbetet mellan Konstcentrum och GDJ-fondens styrelse som mycket konstruktivt och min bild är att vi gemensamt arbetar för att Gävle även fortsättningsvis ska vara känt som en av Sveriges intressantaste platser när det kommer till offentlig konst och skulptur.

, konstsekreterare på Konstcentrum

SVAR: Utmärkt! Då står vårt hopp till kommunstyrelsen.