Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det har hänt inspirerande saker inom socialt företagande

Arbetslösheten i Gävleborg är bland landets högsta och speciellt utsatta är unga och utlandsfödda. Det är uppenbart att det krävs ett nytänkande som vidgar dagens arbetsmarknad, skriver Alec Carlberg.

En sådan vidgande aktör är den tredje sektorns växande andel av sociala företag, företag som drivs och utvecklas av de arbetslösa själva. Ett tydligt tecken i tiden är att arbets- och näringslivsministrarna Ylva Johansson och Mikael Damberg gemensamt nu går ut och säger att regeringen ska öka stödinsatserna så att sektorn Arbetsintegrerande Sociala Företag (ASF) ska kunna växa och därmed få ett ökat ansvar för att bekämpa en för individen och samhället destruktiv arbetslöshet.

I Gävleborg har under de senaste åren hänt inspirerande saker inom området socialt företagande som en väg in i arbetslivet.

I Bollnäs, Gävle och Sandviken har fem brukardrivna företag startats i samverkan, mellan tidigare arbetslösa, Arbetsförmedlingen och det privata näringslivet, som producerar och säljer varor och tjänster som efterfrågas av marknaden. Statistik från de fem företagen visar att ett imponerande antal tidigare långtidsarbetslösa nu har en anställning eller en praktikplats.

De sociala företagen är välfärdskapare på olika nivåer. Arbetslöshet och speciellt långtidsarbetslöshet skapar nästan alltid en dålig självkänsla hos den arbetslöse. Man känner sig värdelös inför sin omgivning och inte minst inför nära och kära.

Den sociala isoleringen ligger nära till hands. Det sociala företagets uppgift är att erbjuda en företagsorganisation som producerar riktigt och efterfrågat arbetet – inget terapiarbete – som samverkar med en i etappvis naturlig process av personlig återhämtning, som med ett populärt begrepp brukar kallas egenmaktsprocesser eller empowerment.

Sådana processer kräver att företaget har ett utvecklat och stödjande mentorsystem. Det krävs också att företagets produktion av varor och tjänster är av den art att de som arbetar i företaget är både stolta över den egna arbetsinsatsen och för företag i sin helhet. För att den stoltheten ska infinna sig krävs att det som produceras håller hög kvalitet och säljs till gällande marknadspriser.

I flera av Gävleborgs kommuner pågår en dynamisk utveckling av det sociala företagandet. Utvecklingspotentialen ligger inte minst i samverkan mellan de arbetslösa själva, arbetsförmedlingen och den privata sektorns företag.

Näringslivet med sina specifika kunskaper – ekonomihantering, marknadsföring HR-frågor med mera – har mycket att erbjuda arbetslösa människor som söker en bättre framtid genom att starta och driva sociala företag.

Ett viktigt steg framåt vore om ett möte med representanter för arbetsslösa tillsammans med den offentliga och privata sektorn representanter kom till stånd för diskutera hur ett närmare samarbete skulle kunna se ut i framtiden till gagn för alla parter.

Alec Carlberg

entreprenör, hedersdoktor vid Lunds Universitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel