Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det har varit fantastiskt jävla jobbigt"

Via en satellittelefon från femtusen meters höjd kan nu Fredrik Sträng själv berätta om katastrofen på K2 som hittills har krävt elva liv. – Det är fortfarande åtta personer som vi försöker rädda, men vi har gott hopp om att det ska lyckas, säger Fredrik Sträng.

Annons

Det är en trött och skärrad Fredrik Sträng som svarar när jag ringer från en trygg redaktion. Fredrik befinner sig på basläger fyra och har ägnat de senaste dagarna att försöka rädda kamrater men även att bära ner de som inte klarat sig. I dag måste han ta igen sig för att kunna fortsätta att hjälpa till i morgon.

– Det har varit fantastiskt jävla jobbigt och nu är jag helt slut.

– Man känner bara en stor hjälplöshet och desperation över hela situationen.

Fredriks förklaring till att katastrofen kunde inträffa handlar om att många av bergsbestigarna inte varit tillräckligt erfarna. När det vädret under fredagen plötsligt blev ultimat för att göra ett försök till att nå toppen lockade det en mängd klättrare att göra ett ryck.

– Det var ju perfekt väder att försöka nå toppen, men ganska snart fick jag en olustig känsla i kroppen. Det var något som inte stämde.

Problemet var att många av dem som passade på att försöka nå toppen var oerfarna och hängde på som en svans efter mer erfarna klättrare. Enligt Fredrik så verkade det som om de hoppades på att bli guidade av de mer rutinerade.

– De satsade allt på att nå toppen och sparade inte energi för att ta sig ner. Sedan drog en lavin ner de rep som sats upp för att användas vid nedklättringen. Så vad som hände var att folk frös ihjäl uppe på toppen eller rasade ner för stup när de misslyckades att klättra ner för isbranter, säger Fredrik Sträng.

Några nya försök att nå toppen blir det inte för Fredrik. Efter mardrömsupplevelsen på toppen så finns motivationen helt enkelt inte längre.

– Det gäller att veta när man ska kasta in handduken, men man ska ha klart för sig att vi inte åker hit för att möt döden. Vi vill möta livet, men då ska man vara väl förberedd.