Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här vill vi veta om vår privatekonomi

Hur gör jag med mina Carnegieaktier, ska jag satsa i Ancoria Bonusfond och är Acta Kapitalförvaltning seriösa?

Hur gör jag med mina Carnegieaktier, ska jag satsa i Ancoria Bonusfond och är Acta Kapitalförvaltning seriösa? Det är några av de vanligaste privatekonomiska frågorna just nu.

Vi som arbetar på tidningen Privata Affärer anser att det är viktigt att kunna möta våra läsare genom så många olika kanaler som möjligt.

Vi var snabbt ute på webben när internetanvändandet tog fart. Papperstidningen har funnits i tre decennier och nästan lika länge har olika företrädare för tidningen ställt upp i radio och tv och svarat på tittar- och lyssnarfrågor.

Vi erbjuder även våra prenumeranter ytterligare en service. En timme varje vardag ställer en av journalisterna på tidningen upp och svarar på läsarnas frågor om privatekonomi. Då kan de till exempel få oberoende fondråd av tidningens prisbelönta fondreporter Sofia Ullerstam eller diskutera förändringar i sin aktieportfölj med aktieanalytikern Fredrik Lindberg.

Här följer några av de vanligaste läsarfrågorna som vi reportrar får just nu.

Vad gör jag med mina aktier i Carnegie ?

Aktien är avnoterad från Stockholmsbörsen och handlas inofficiellt hos HQ Fondkommission. Kursen är ca 15 öre per aktie. Vänta till närmare årsskiftet och sälj ditt innehav till närstående. På så sätt kan du utnyttja möjligheten av dra av förlusten i nästa deklaration.

Är det säkert att placera pengarna hos Acta Kapitalförvaltning?

Bolagets Sverigechef avgick härom veckan efter avslöjanden i media om bolagets aggressiva säljmetoder. Länskriminalens specialavdelning för investeringsbedrägerier utreder i samarbete med Ekobrottsmyndigheten även en polisanmälan mot företaget. Rådet blir att avvakta med placeringar hos Acta till oklarheterna kring bolaget skingras.

Ancoria Bonusfond ger 11 procent i avkastning per år. Är det en trygg placering?

Alla instrument som lovar avkastning som ligger skyhögt över vad marknaden betalar i stort innehåller maximal risk. Rådet blir att mycket noga läsa igenom prospektet och bilda dig en uppfattning om risknivån innan du bestämmer dig för att satsa dina pengar i fonden.

Själv har jag lärt jag mig mycket av kontakterna med våra engagerade läsare. Många gånger resulterar de frågor som jag får i konkreta artikar i Privata Affärer.

Ett exempel är den kvinna som ringde och frågade hur hon skulle hantera en försäkringsmäklare som inte betalade tillbaka hennes försäkringspremier, trots en dom i Allmänna Reklamationsnämden.

Jag skrev en artikel och frågade bolagets vd varför vår läsare inte hade fått sina pengar.

Bara någon vecka efter att tidningen hade nått ut till prenumeranterna så fick kvinnan tillbaka sina pengar.

JOHAN MARKWALL, PRIVATA AFFÄRER